Danfoss Living App

Brug af Danfoss Living Connect i et år

Kan vi spare noget med Danfoss Living?

Vi har brugt Danfoss Living Connect Termostater i snart et år. Det er derfor tid til at gøre regnskabet op. Har vi sparet noget? Har det gjort vores liv lettere? Har varmen været bedre tilpasset i rummene? Vil vi anbefale systemet? Hvordan snakker systemet sammen med resten af det smarte hjem?

Målet med købet af Danfoss Living har været at få en lavere varmeregning, da vi bor i et murstens hus fra 1930’erne som på ingen måde er isoleret hensigtsmæssig. Udregninger inden købet af Danfoss systemet viste, at vi om året vil kunne spare mellem 50-75 kr. pr. radiator. I huset har vi 9 radiatorer – altså en besparelse på ca. 450-675 kr. om året. Sætter man besparelse op mod hvad systemet har kostet, så vil det tage ca. 9 år at tjene ind.

Grunden til at vi lavede så stor en investering?

Vi håbede at systemet på sigt kunne tjene sig ind, men vigtigst af alt var at der vinteren igennem er en god konstant temperatur i hele huset som let kan styres med en app eller controller.

Samtidig skulle systemet let kunne skrue op og ned automatisk. Det kunne f.eks. være når vi ikke er hjemme eller vi er taget på ferie, så vi ikke bruger unødig gas til at varme huset op.

Pris for Danfoss Living systemet

  • 9. stk Danfoss Living Connect RA elektronisk termostater
  • 1. stk Danfoss Living Connect Link styring –  fjernstyres via App
  • Termostater og styringsboks er købt hos BilligVVS.dk den 1. november 2015. Pris 4.654 kr.

Levering og opsætning af Danfoss Living

Opsætningen af systemet gik let med at connecte termostaterne til styreboksen og koble app og wifi på. Dog var der en enkelt fejl på en af termostaterne, hvor batteriet ikke kunne give strøm. Det blev dog hurtigt fikset med en ny termostat sendt med posten.

Aflæsning og forbrug af naturgas

  • Dansfoss tages i brug d. 9. nov 15 – aflæsning af måler 27.293 m³
  • Aflæst måler af naturgas pr. 10. aug 28.528 m³

Pt. har vi brugt 1.235 m³ siden installationen dvs. 123,5 m³ pr. måned. Det giver 1.482 m³ i 2016 – altså en større regning end forventet. Det bliver altså spændende og se hvilket regnestykke der bliver det rigtige! Det skal dog lige siges at der er kommet en lille ny til i familien, som selvfølgelig også har indflydelse på gas/varme-regningen.

Data usikkerhed og for lidt måledata

Det skal bemærkes at det er for lidt data at basere en større konklusion om systemet ikke giver besparelser. Vi har kun brugt Danfoss systemet i et år, hvilket giver for lidt måledata. Andre Danfoss brugere har opnået en ganske god besparelse ved at have systemet, kontra Danfoss Living mod de mindre gamle regulerede termostater.
Sammenholdt med vejrets indflydelse (vind), og skiftende temperaturer over året, ville det også være godt at sammenholde dataerne med flere års måledata.

Andre brugere fortæller os at der ER penge at spare. Nogle at de kan spare omkring 15-20 % på varmeregningen.

Dong Energy Elforbrug
Dong Energy Elforbrug
Info fra selvbetjening på Dong hjemmeside:

Årsforbrug 2015 - 10.409,14 kr - 1.319 m³
Årsforbrug 2016 - 11.100 - 1.364 m³ (est.)

Obs. årsforbruget i Dong Energy løber fra 01.04.15-31.03.16, så det gør at hele regnestykket ikke er helt retvisende.

Forbruget i 2016 er estimeret ud fra før installering af Danfoss.
Danfoss Living
Danfoss Living styreboks hænger på væggen.

Bliver Danfoss systemet opdateret i fremtiden?

Det bliver spændende og se om Danfoss har planer om at opdatere og videreudvikle systemet. Grundlæggende er det et godt stabilt system, hvor vi kun har oplevet et enkelt nedbrud og en enkelt fejl med wifi. En vigtig detalje fremover er dog at systemet bliver opdateret med nye funktioner og services.

Tiden i app-verden går hurtig og på 3/4 år har Danfoss kun valgt at opdatere én gang både sin app og systemet. Jeg ville ønske Danfoss var endnu mere seriøse og udviklede med større hast. Som forbruger kan man være bange for at der ikke kommer nye funktioner, tilføjelser eller services.

Spørgsmål til Danfoss

  • Kommer der integration til iOS10 Homekit? Så der er endnu bedre integration med det smarte hjem.
  • Bliver der mulighed for at hente data om forbrug osv. evt. integration med priser på gas mm.
  • Kommer der en billigere styrerboks uden touchskærm, men som kun er koblet op på jeres app i stedet. Det ville gøre systemet billigere og man vil kunne gemme styreboksen væk og styre alt fra appen.
  • Vil det i fremtiden være muligt at vælge et andet tidspunkt (end op til 30 min) for hvorlænge, der går før radiatorerne tænder, når jeg har åbnet et vindue ?
  • Hvornår kan app’en give mig notifikationer, hvis der bruges betydeligt mere varme i et rum end de andre?
  • Radiatoreventileren skal holdes fuldt funktionsdygtig, så hver torsdag omkring kl. 11 åbner ventilen helt og derefter vender tilbage til normal indstilling. Kan det ændres?
  • Vil det være muligt at man hver vinter sætter termostaterne til at tilpasse sig selv til varmesystemet, så opvarmningstiden tilpasse de sæsonbetingede temperaturændringer?
  • Systemet bruger standarden Z-Wave som er førende inden for SmartHome teknologien, men hvordan jeg om systemet er kompatibelt med de hundredevis af smart home produkter/devices.

Som sagt er disse ønsketing, men vigtigst for mig er at Danfoss viser at dette system er fremtiden for dem ellers kan de let blive overkørt af f.eks. NEST (google), SmartThings (samsung) og andre store firmaer.

…MEN DANFOSS TAK FOR ET FEDT PRODUKT! – Jeg vil klart anbefale det til andre…

Danfoss Living opdatere med nye enheder

  • Tænd/sluk-enheder

Det er nu muligt at tilføje tænd/sluk enheder til Danfoss systemet.

Det fungerer ved at man køber en Danfoss Living Connect stikdåse. Det kan enten være en

  • Danfoss Link TM HR (skjult relæ)
  • Danfoss LinkTM PR (plug-ind relæ)

Enheden bruges til at tænde og slukke for varmeelementer eller andet elektrisk udstyr manuelt eller som del af et planlagt program.

Relæerne er del af Danfoss Link TM-systemet, der anvendes til trådløs styring af varmesystemer i beboelsesejendomme og i mindre erhvervsejendomme.

Danfoss LinkTM HR Skjult Relæ kræver en strømforsyning på 230 V og skal i henhold til gældende bestemmelser installeres i et indbygget kabinet eller vægkabinet.

Danfoss LinkTM PR Plug ind Relæ kræver en strømforsyning på 230 V og skal tilsluttes en ubenyttet stikkontakt

11 tanker om “Brug af Danfoss Living Connect i et år”

  1. Ud fra dit lille eksempel, med brug af Living Termostaterne i et år, vil jeg sige som første bemærkning; at, det er alt for lidt data at basere det på!
    Jeg har selv brugt systemet i 3 år nu, og sammenholdt med at jeg har nøjagtige måledata som løber over 15 år, 24/7/365, kan jeg se, at der er en ganske god besparelse ved at have systemet, kontra Danfoss mere eller mindre gamle regulerede Termostater.
    I mit system, som er sammenholdt med vejrets indflydelse (Vind), og skiftende temperaturer over året, og sammenholdt med mange års måle data, kan jeg direkte gå ind og se i kurver over de målte data, hvor meget der egentlig er hentet ved at have systemet.
    Så der ER penge at spare, og i mit tilfælde, omkring 15%, på et system som i forvejen er rigtig godt optimeret til besparelser.

    Men som du selv skriver, så har Danfoss dog en noget slap holdning til deres system, når det kommer til opdateringer, og hvad der egentlig er af muligheder med systemet.
    Det er som om, at Danfoss kun fokuserer på, at det er et stamprodukt fra deres radiator termostat serie, og egentlig ikke interesserer sig for, at det kan bringe mange andre ting med sig, ved at kunne f.eks. integrere det med Apple home systemet. Og først der ville det, begynde at gøre det rigtig interessant, fordi det åbner op for nye muligheder, som ikke kan gøres i det “stive system” som deres egen App er.

    Så man kan kun håbe på, at nogen i Danfoss koncernens udviklingsafdeling, får sparket noget seriøst udvikling af dette i gang, snarest muligt. I vores moderne tidsalder, skal man ikke have systemer som opdateres på halve eller hele års basis, når alle andre man omgiver sig med, er opdateret næsten på ugebasis.

    1. Hej Bernth.
      Tusind tak for din kommentar. Dejligt at høre at du kan spare noget med systemet. Jeg har opdateret lidt i teksten og tilføjet et afsnit med datausikkerhed for at give endnu mere info om at jeg kun har testet systemet af i et år. Nu når året er omme så vil jeg også prøve at lave nogle ny udregninger for at se om der er har været nogle udsving eller ændringer.
      Jeg har læst at systemet bruger z-wave standarden, men jeg kan ikke finde nogen steder at der er andre der har tilføjet en ny HUB til systemet. Kender du noget til det eller hvordan gør du selv med dit system? Har du nogle gode apps/programmer til at måle forbrug mm.?
      Hilsen Rasmus Sinding

      1. Hej!
        Et par kommentarer til din egen kommentar 😉

        Omkring det med protokollen som danfoss bruger, og andre også bruger. Som de fleste andre der bruger protokollen, så låser de deres egne udviklede systemer, så det er svært (næsten umuligt), at få systemer til at arbejde sammen, eller bruge hinandens hardware.
        Og sådan er det også med App’s. Derfor nævnte jeg også det med bl.a. andet Apple’s Home system, som er oplagt at bruge i hjemmet, hvor det jo er udviklet til. Men det er som man ikke VIL ind i et sådan samarbejde, som jo er til gavn for forbrugeren, og i sidste ende også til udviklerne (Danfoss, Philips, med Hue lys systemet, og andre), og det er i den grad en bremse af alle disse systemer, til at “spille” sammen.
        I disse år, er markedet ved at blive oversvømmet af alt til hjemmet (IOT), men ingen vil bringe det sammen. Jeg har bl.a. lige bestilt en ny elektronsik dørlås fra Yale Doorman, så jeg blir’ fri for at bruge nøgle i fremtiden, og andre som skal have adgang til huset, kan jeg give, selv om jeg befinder mig et helt andet sted. Men et sådan system, er heller ikke integreret i et fælles system!

        Omkring dataopsamling, har jeg lavet et meget stort, og omfangsrigt Excel ark, som samler al info op. Der leveres vejrdata fra min vejrstation, som samtidig leverer data til internettet (www.vejrdata.dk), samt fra en energimåler af Elforbruget, og flere af disse data (temperatur, vind, vindretning, nedbør, EL), indgår hver 10 minut i målingerne i det Excel Ark. Samtidig kan dette Ark simulere fuldstændig nøjagtige modeller for, om det kan svare sig at bruge f.eks. en varmepumpe, ved at levere en fuldstændig COP beregning for hele året, ved at bruge disse data fra vejrstationen, og sammenholde med eksisterende opvarmning (Olie, fjernvarme, Biobrændsel),
        Plus det leverer flere andre simuleringer, som grafer over hvad dine besparelser har været, hver gang der er lavet en forbedring i enten isoleringsform, eller i El forbrugende apparater. Det er så overraskende, at ting man ikke mener man kan måle, eller se, afsløres tydeligt på sådanne målinger over tid.

        Så det er også derfor, at jeg har kunnet sige, at mit Danfoss system har sparet det som det har gjort. Mine målinger fortæller, hvis noget ændrer sig, eller ting ikke stemmer sammen.

        1. Vi håber på at Danfoss vil åbne lidt op og gøre deres system klar til HomeKit og andre IOT-systemer. Det vil være så dejligt!

          Vildt spændende med din dataopsamling og sammenligninger med data fra vejrstation mm. Så dejligt at høre at du har sparet med Danfoss-systemet.

          Tak for indlægget…

      2. …Og så fik jeg ikke nævnt, at jeg også benytter mig af Danfoss HR relæ, som jeg har sat til at styre hele mit Hus’ data systemer, så der slukkes for dette om Natten, og opsat og styret af Danfoss systemet (så der spares energi, når ingen bruger systemet). Og det virker ganske super.

  2. Jeg har Danfoss Ally i hele huset.
    Gulvarmen sender varme ud selvom termostaterne er skruet helt ned. Dette resulterer i rum med 30 grader mens gasprisen er meget høj. De har endnu ikke fundet en løsning på problemet.
    Deres support vil ikke hjælpe private, så man skal have fat i sen VVS installatør hver gang der er noget galt.

  3. Din beskrivelse, er lidt mangelfuld, hvis du vil have input/løsnings forslag til problemet.
    Bruger du systemet hen over Danfoss Living connect systemet?

    Og så skriver du, at du har skruet termostaterne helt ned. Så jeg går ud fra, at du ikke har rumfølere i dine rum, men har baseret det på termostaterne.
    Hvis det er sådan, så bør du installere rumfølere i dine rum med gulvvarme, da det overtager styringen fra dine termostater, og giver en væsentlig bedre temperatur styring.

    Og så en væsentlig ting, og det er, at systemet bruger op til flere dage, på at “køre systemet ind”, d.v.s. at lære hvordan dine aktuatorer og termostater skal stå, for at levere den rette temperatur, i forhold til den indstillede temperatur.

    Og har du stillet dine flow ventiler på din gulvvarme styring korrekt? Korrekt flow mængde, i forhold til længden på gulvvarme slangen.

    Så der er flere ting som skal tages hensyn til 😉
    Men når det er kørt ind, så kører det upåklageligt.

Leave a Reply