solar manager

Solar Manager – intelligent styring til opladning elbil

Jeg drømmer om at udnytte endnu mere af vores egen producerede solcellestrøm. I 2021 udnyttede vi 55% af vores egen strøm og i 2022 ligger vi pt. på 59%, men målet er at bruge endnu mere af vores egen strøm solcellestrøm. Med Solar Manager håber jeg at kunne optimere brugen af strømmen fra solcellerne helt op til 80%-90%.

Mit nye setup er en Easee-ladestander og en Solar Manager som HEMS-system* sammen med et solceller-anlæg på 6,3 kWt og en hybrid inverter & batteri på 5 kW fra Sonnen.

Solar Manageren er en lille computer (Rasparry PI) som tilsluttes husets netværk og en app til iOS eller Android til visualisering af strømflowet og til styring af, hvor strømmen bruges. I Solar Manager har jeg tilsluttet ladestanderen, spaen, cykelladeren og hustandssbatteriet, som snakker sammen uden at bruge strømmen fra solcellerne samtidig (hvis der ikke er nok solcellestrøm).

*Home Energy Management System

Opladning af elbil med Solar Manager

Solar Manager er den intelligente styring som gør det muligt f.eks. at oplade elbilen med strøm fra solcelleanlægget, selv om elbilen typisk ikke er hjemme, når solcelleanlægget producerer mest strøm.

Når jeg vil oplade elbilen med en ladestander kun med solenergi, kræver det at solcelleanlægget producerer nok strøm. Hvor meget strøm, der kræves, afhænger af ladestationens indstillinger. En ladestation vil oftest være indstillet til at lade med 3 faser, som kræver mindst 4,1 kW før opladningen starter. Vælger du at lade elbilen med kun 1 fase, starter opladningen allerede ved 1,4 kW, men det vil tage op til 3 gange så lang tid at oplade elbilen.

Når jeg kommer hjem om eftermiddagen og solcelleanlægget stadig producerer mere end 4,1 kW, vil opladningen starte fint med solenergi. Solens intensitet aftager i løbet af aftenen og produktionen falder til under 4,1 kW, hvor opladningen så stopper.

Et godt overblik over solcelleproduktion, batteriet, ladestander og spaen.

Tilpasset ladeeffekt efter produktion

En geniale er at Solar Manager kan tilpasse ladeeffekten efter solcelleanlægget produktion. Når produktionen falder til under 4,1 kW, skifter systemet automatisk fra 3-faset til 1-faset opladning. Når produktionen stiger til over 4,1 kW igen skifter den fra 1-faset til 3-faset opladning, uden at jeg behøver at gøre noget.

Solar Manager kan desuden være med til at opretholde opladningen i længere om eftermiddagen og starte den tidligere om morgenen/formiddagen. Det er bare godt tænkt fra Solar Manager og jeg har faktisk skrevet om denne problematik med solcelle-opladning i dette blogindlæg Ladestandere – optimeret til solceller.

Easee laderen er koblet på nettet og snakker sammen med Solar Manager.

Hvad kan Solar Manager?

Den intelligente styring fra Solar Manager gør en stor forskel, idet den automatisk kan styre, hvor og hvordan solenergien udnyttes mest effektiv, så selvforbruget bliver maksimerer. Det er med til at forkorte tilbagebetalingstiden af investeringen i solcelleanlægget.

Solar Manager kommunikerer med solcelleinverter, elbils ladestationer, varmepumper, varmvandslegemer, batterier og smart plugs via netværket og på den måde sørger den automatisk for maksimal udnyttelse af den el, jeg selv producerer. Solar Manager producent-uafhængig og understøtter enheder fra mange forskellige producenter. Det gør at jeg som forbruger ikke behøver at investere i alt for meget nyt. Det er dog ikke alle producenter som er med, men jeg meget imponeret over at der næsten hver uge kommer en ny producent eller dims med i samarbejdet. Det er bare meget fedt.

En app til det hele

Jeg bruger Solar Manager appen på en iPhone og den samler en masse information, som jeg før skulle bruge flere forskellige apps til. Det er blevet slut med at jonglere rundt imellem flere apps med og nu kan jeg nøjes med at bruger Solar Manager appen. Jeg har dog ikke slettet de andre apps, men det er fedt at Solar Manager kan samle så meget et sted.

Strømflow

Se i realtid hvor din solenergi strømmer til og hvorfra den aktuelle strøm trækkes. Data gemmes i intervaller af 10 sec.

Elbilslader

Se om elbilen er tilsluttet ladestationen og bestem om bilen kun skal oplades med solenergi eller om du også vil udnytte strøm fra elnettet.

Smartplugs

Med smart plugs og/eller relæ, som styres af Solar Manager, er der ingen grænser for hvad du kan bruge din solenergi til.

Forbrugsstatistik

Med et månedligt overblik over dine tilsluttede enheder får du indsigt i dit forbrug og muligheder for optimering.

Varmestyring

Gem din overskydende solenergi i din varmvandsbeholder og/eller husets mure, så sparer du på energien om natten.

Batteri

Solenergi kan automatisk opbevares i et batteri og bruges på et senere tidspunkt, dermed kan du også nyde din solenergi om natten.

Solar Manager kører på en lille Rasberry PI og den fylder ingen ting.

Installationen og pris på Solar Manager

Installationen af Solar Manager er utrolig nem og hurtigt og super fedt at det er IP-adresser som skrives ind i appen og herefter kører det bare. Den vejledende pris for Solar Manager er 6.999 kr., samt et årligt gebyr (fra år to) på 399 kr. for datalagring med 10 sekunders interval og softwareopdateringer til implementering af nye funktioner og enheder.

Det er selvfølgelig mange penge for Solar Manager, men hvis den kan give mig en meget højere udnyttelsesgrad af selve solcellestrømmen, så tror jeg at den hurtigt kan tjene sig hjem. Det bliver dog rigtig sjovt at mål og det er især noget jeg glæder mig meget til at få testet af.

Selvom jeg kun har brugt systemet i et par dage, så ligner det at der allerede er en væsenlig bedre udnyttelse af min egen producerede strøm. Normalt ligger vores “Self-consumption” i september måned mellem 60-75%, men de sidste par dage ligger vi mellem 90-95%. Så jeg glæder mig virkelig til at få noget mere data ind. Det virker dog allerede meget lovende ud.

elbilopladning
De sidste solstråler skinner på Easee laderen og Skoda Enyaq.

Hvem er Solar Manager?

Solar Manager blev grundlagt i Schweiz i 2018 med det formål at udvikle et system til optimering af selvforbruget for at maksimere udbyttet af solcelleanlæg og dermed forkorte tilbage-betalingstiden.

Solar Manager bruges af mere end 5000 slutkunder, og antallet er stigende med mere end 400 nye installationer om måneden (pr. august 2022).

5 tanker om “Solar Manager – intelligent styring til opladning elbil”

 1. Hvor bestilte du Solar Manager? Kan man selv installere det, eller kræver det at autoriseret personel sætter det op?

 2. Hej Rasmus
  Mit hus er desværre ikke egnet til at få solceller 🙁
  Efter at have læste din artikel har jeg dog tænkt på om jeg som forbruger alligevel kan have gavn af et hus batteri. Jeg tænker på om systemt kan sættes sådan op, at det køber/lader strøm på batteriet fra el-nettet når prisen er billig og så bruge “huset” strømme fra batteriet når det er dyrt – i spids belastninger.
  Det vil give mig en lavere strømregning men vigtigst så hjælper det med at fordele strømforbruget hen over døgnet.
  Vh Søren

  1. Hej Søren.
   Tak for dit spørgsmål.

   Det er en interessant tanke, det er dog vigtig at vide at der er et ladetab i forholdt til at transporteret strømmen til/fra batterier på omkring 15%. Nogen siger helt op til 20%. Så der er skal være et stort udsving i forhold til prisen du henter strømmen til. Jeg vil prøve at kontakte danske Xolta. De har nok nogle af de bedste beregninger i forhold til om det kan svare sig for dig.
   https://xolta.com/da/

Leave a Reply