solceller på garagen

Vi er klar med solceller, batteri og elbil

En verden som er grønnere med solskin

Vi har længe drømt om at få solceller og blive mere uafhængige. Samtidig gør vi noget godt for os selv og miljøet. Det kan lyde nørdet at prøve styre sit energi forbrug, men vi vil gerne være bedre til at udnytte strøm som ikke er i peak perioderne (morgen og aften) hvor den er dyrest.

Vi har investeret i et hybridanlæg på 6,3 kWh med 18 Longhi solceller og et 5 kWh batteri. Solcellerne ligger på et stort fladt garage tag (med 5 graders hældning) på ca. 70 m2, som ikke generer naboer eller os selv.

rasmus sinding solceller

“Med solceller bliver man bare et gladere menneske, når soler skinner. “

– Rasmus Sinding

Vores elforbrug

Vores nuværende forbrug er på ca. 5.000 kWt om året og efter planlagt køb af en elbil bliver det ca. 8.000 kWt om året. I følge udregningerne kan vi få dækket 52% af vores årlige elforbrug. Afbetaling er på ca. 7-8 år alt efter hvor meget solen skinner og hvordan vi optimere vores strømforbrug i løbet dagen/natten.

Produktgaranti på solceller og batteri

Der er 10 års produktgaranti på inverter og batteri. Ydelsesgarantien betyder at batteriet ikke vil være mindre end 70% af den installerede kapacitet efter de 10.000 cyklusser. På solcellerne er der 25 års garanti, men mon ikke at udviklingen gør at hele anlægget bliver skiftet ud efter 13-15 år.

Økonomi

Pris for solceller og elbil

 • Pris solceller, batteri og ladestander – 115.000 kr.
 • Pris elbil Skoda Enyaq – pris 430.000 kr.

Strømforbrug i Skodaen

Kørsel i elbil (måles i kWh/100 km). Skodaen kører omkring 18 kWh/100 km ved blandet kørsel på motorvej og by.

Prisen for at kører 100 km er 41,4 kr (med en gennemsnitspris på 2.3 kr. pr. kWh). Udregningen er 2,3 kr. pr. kWh x 5,5 kWh pr. km.

Målet er selvfølgelig at vi kan kører med vores egen strøm, så vi ikke skal give 2,3 kr. pr. kWh. I følge beregningen med solcellerne og batteriet, så kan vi få dækket 52 % af vores årlige forbrug.

Forbrug af strøm

 • Elbil – ca. 16.000 km om året = 3000 kWt.
 • Hustanden = 5.000 kWt
 • Vores årlige elforbrug = 8.000 kWt

Et komplet hybridanlæg med batteribank

Anlægget er æstetisk flot pakket ind i en hvid kasse og det vidner om tysk kvalitet. I Sonnen hybriden kan batteribanken opgraderes i steps af 2,5 kWh pr. modul. Dog op til maks. 15 kWh. I vores system har vi plads til 2 moduler mere, som vi dog ikke umiddelbart tænker at få brug for pga. elbilen ofte vil stå hjemme i carporten i dagtimer.

Følg strømforbruget og få softwaren opdateret

Det er muligt at følge opladning og strømforbrug fra computeren eller “My Sonne-app’en”, da inverteren/batteri-management-systemet i Sonnen har software som kigger på forbruget i huset. Inverteren opdateres kontinuerligt, hvorfor den også er fremtidssikret, da teknologien opdateres i takt med tiden. 

Vi glæder os meget til at se hvordan batteriteknologien og softwaren kan være med til at give en længere levetid på batteriet. Sonnen ligger også klart i den bedste ende hvad angår garanti på batterilevetid.

Sonnen Hybrid 9.53 – Sådan virker solceller, batteri og app’en.

Strømmen er dyrest, når vi skal bruge den

I vores familie bruger vi som de fleste andre familier mest strøm fra 6-10 og igen fra 16-21. Tidspunkterne er ved morgen- og aftensmad.

Modsat har vi det laveste forbrug kl. 11-15 og 22-05, hvor vi er på arbejde eller sover.  Når vi skal bruge strømmen, så er prisen skruet op og når vi ikke skal bruge den, så kan vi købe det billigt.  

Sådan udnytter vi batteriet og solen bedst

En af de helt fede features ved Sonnen hybrid anlægget er vi kan fastsætte tidspunkter, hvor batteriet skal købe billig/billigere strøm fra elnettet. Når vi oplader batteriet med solstrøm hen over dagen og aflader det helt om aftenen, så kan batteriet blive ladt op til en billigere pris om natten og igen være fuld opladt næste morgen. Denne funktion er især brugbar i vintermånederne, hvor der er færre lyse timer i døgnet.

Vores solcelleanlæg producerer bedst i middagstimerne, hvor vi er på arbejde. Den lagrede strøm kan så gøre os selvforsynende fra 06-20, hvor de dyre elpriser oftest er.

På kurven herunder kan du se én daglig cyklus med vores hybrid solcelleanlæg. Kurven viser at vi producerer og opmagasinerer store mængder strøm i løbet af dagen, men vi er selvforsynende gennem batteribanken. Batteriet aflades i løbet af aftenen og natten, indtil denne cyklus kan begynde forfra.

Sonnen app // Visning af en solrig dag i februar

Hvordan virker solcellerne om vinteren?

I sommerhalvåret kan vi bliver tæt på 100% selvforsynende. Det er dog ikke muligt i vintermånederne (nov, dec, jan, feb), hvor produktionen vil have svært ved at skabe nok strøm til også at kunne udnytte batteribanken

Det er derfor sværere at spare penge i spidsperioden, hvor elprisen er højest. Om vinteren kan vi sætte batteriet til at oplade automatisk i et bestemt tidsrum, så vi kan købe strømmen billigt om natten. Det kunne være fra kl. 00-05. Det vil give os et fuldt opladt batteri med billig strøm, som vi kan bruge i løbet af dagen, hvor strømmen er dyrest.

Batteriet fungerer som en handelsbørs

Batteriet kan sættes til at fungere som en handelsbørs, hvor anlægget kan blive selvforsynende på egen-produceret el eller med den billigst mulig el. 

SonnenBatterie lærer også vores forbrugsmønster at kende og software kan vide hvornår, det skal gå på nettet og købe strøm og hvornår det skal oplade batteri i forhold til vejrudsigten, da batteriet er koblet til nettet.

Vi ser store muligheder med at bruge batteriet som handelsbørs, da det både kan hjælpe elnettet på den lange bane, men også give noget billigere strøm hos os.

Opsætning af solceller, batteri og elbilsladestander

Hvilket solcelleanlæg har vi købt?

 • Longi All Black Mono Solar Panel 360kW – half cut technology – 18 stk
 • sonnenBatterie Hybrid 9.53-4.6 Inverter
 • sonnenBatterie Module 2,5 kWh LFP2 ODU – 2 stk
 • sonnenBatterie Hybrid 9.53 Accessory Kit
 • sonnenBatterie Accessory kit for small battery cabinet

Udskiftning af ladestander

Ved monteringen af solcellerne i februar 2021 fik vi monteret en ladestander fra Charge Amps (HALO R 3P 16A TYPE2 – 11kW) samt en Ampguard. Det har vi sidenhen skiftet ud med en SonnenCharger, da den er optimeret til at oplade bilen, når solen skinner.

SonnenCharger er en intelligent ladeboks til som kommunikere med solceller og batteriet til at oplade vores elbil med grøn strøm.

SonnenChargeren har forskellige ladefunktioner der gør det muligt at udelukkende at få energi fra vores egne solceller en stor del af året. SonnenChargeren fungerer fantastisk med vores batteribank og solcelleanlæg, da dens ladefunktioner kan udnytte vores selvproducerede energi til det maksimale. 

Læs mere om SonnenChargeren.

Opsætning af solceller, batteri og lader

Der skulle trækkes to strømkabler og et data kabel fra husets eltavle til garagen, hvor inverteren/batteri skulle opsættes. Det ene kabel skulle trækkes ud til elbilens ladestander og det andet skulle trækkes til inverteren sammen med datakablet.

På det flade tag blev de 18 solceller monteret uden at lave huller i taget, da beslagene til solcellerne blev brændt på. Dog blev der boret en enkelt hul til kablerne, som blev ført ned gennem taget til inverteren. I huset blev der opsat en ekstra eltavle til elbilen, batteri og solcellerne.

Køb af anlæg og opsætning

Anlægget er købt gennem ViaSol.dk og det er EnergiElektrikkeren.dk der har installeret. Det har været en helt fantastisk proces med stor hjælpe fra ViaSol forhold til at få godkendelse hos Sorø kommune samt super god vejledning til anlæg.

Desuden var EnergiElektrikkerne super professionelle og meget patentlige for at anlægget og kabler skulle laves pænt & ordenligt. Stor anbefaling til dem begge fra os.

Rengøring af solceller

Fugleklatter og snavs på solcellerne kan påvirke, hvor meget strøm anlægget producerer. Det er selvfølgelig vigtigt at holde øje med, hvor meget anlægget producerer og om der er forskel før og efter rensning, da anlægget er opdelt i paneler på forskellige grupper/strenge.

Der kan være skidt og støv på solcellerne og det ser måske ikke ud af meget, men en enkelt fugleklat i et hjørne kan blokerer 1/3 af cellerne i et panel og så kan det betyde meget for produktionen.

Regn holder oftest solcellerne rene og har dine solceller en hældning på mere end 30 grader, så kalder man dem selvrensende, men det forhindre naturligvis ikke større fugleklatter at sætte sig, men de bliver normalt også skyllet væk.

I mit tilfælde vaskede jeg 5 fugleklatter væk og solcellerne kunne nu producere 0,2 kW mere fra 4,3 kW til 4.5 kW.

Rengøring af solceller. Har det nogen betydning?

Regnskab for det første år

Jeg har glædet mig til at se om de beregnede tal inden solcellerne blev sat op kunne holde i forhold til det faktiske forbrug og solcelleproduktion. I året 2021 producerede vi 5.484 kWh og brugte 5.615 kWh på hus og elbil.

Vi nåede ikke helt at forbruge de 8.000 kWh som budgetteret, da vores elbil før ankom sidst i august pga. produktionudfordringer. Målet var 50% uafhængighed og vi endte på 47% hvilket må siges at være rigtig fint. Jeg glæder mig til foråret og sommeren 2022, hvor vi rigtig kan udnytte vores solcelleproduktion sammen med elbilen.

Vores salg af solcellestrømmen har ca. givet 1.702 kr. for 3.463 kWh gennem vindstød, men tallene gennem Sonnen-appen siger 45% som er 2.467,8 kWh.

Jeg lige ved at undersøge, hvor det går galt. Se nederst på siden i spørgsmål, hvor Frank har fået svar fra sin leverandør.

Solcellernes produktion i 2021

MånedCon-sumptionPro-ductionInde-pendenceGrid purchaseSelf-consumptionGrid feed-in
jan000000
feb106.5 kWh55.7 kWh45%55%92%8%
mar509.2 kWh469.7 kWh52%48%66%34%
apr430.2 kWh781.1 kWh81%19%50%50%
maj491.2 kWh769.6 kWh81%19%58%42%
jun379.4 kWh966.6 kWh91%9%40%60%
jul342.9 kWh834.0 kWh91%9%42%58%
aug405.0 kWh706.3 kWh82%18%54%46%
sep563.3 kWh498.6 kWh53%47%68%32%
okt773.2 kWh277.4 kWh27%73%88%12%
nov696.1 kWh93.2 kWh10%90%100%0%
dec941.5 kWh32.7 kWh1%99%100%0%
20215.639 kWh5.484 kWh47%53%55%45%
Årlige solcelleproduktion og elforbrug vores familie i 2021.

Solcellernes produktion i 2022

MånedCon-sumptionPro-ductionInde-pendenceGrid purchaseSelf-consumptionGrid feed-in
jan854.1 kWh91,1 kWh7%93%98%2%
feb704,2 kWh204,7 kWh21%79%87%13%
mar765,2 kWh591,8 kWh41%59%61%39%
apr781,4 kWh793,2 kWh48%52%52%48%
majkWhkWh%%%%
junkWhkWh%%%%
julkWhkWh%%%%
augkWhkWh%%%%
sepkWhkWh%%%%
oktkWhkWh%%%%
novkWhkWh%%%%
deckWhkWh%%%%
2022
Årlige solcelleproduktion og elforbrug vores familie i 2022.

Salg af overskydende strøm

Måned20212022
jan018,35 kr.
feb038,27 kr.
mar071,57 kr.
apr50,19 kr.453,27 kr.
maj152,19 kr.
jun166,06 kr.
jul366,72 kr.
aug328,24 kr.
sep278,20 kr.
okt246,09 kr.
nov114,46 kr.
dec28,86 kr.
I alt for året1.702 kr.
Her er vores salg af overskydende strøm til vindstød.

FAQ

Hvorfor har vi ikke lavet hældning på solcellepanelerne?

De 5 grader er ikke en optimal udnyttelse af panelerne, men lokalplan siger solceller skal lægge fladt og max fylde 50% af tag- eller hus-arealet. Hvis muligt ville jeg gerne have haft en større hældning på solcellerne.

Vores strømforbruget med elbilen stiger forbruget kun 3000kWh. Det er meget lidt – kan det virkelige passe?

Vi cykler begge på arbejde hver dag og bilen holder hjemme garagen hver dag, så det er kun i weekenderne bilen egentlig bliver brugt. Vi kører ikke meget, men det kan være det ændre sig.

Hvornår forventes det at bilen oplader? Er det om dagen, i hverdagene, eller om aftenen/natten. Er der evt. et abonnement på elbil-laderen?

Målet er at elbilen om dagen, da de holder hjemme i garagen i hverdagen. Til at styre opladning for at udnytte solenergien bedst muligt bruger vi SonnenCharger-app’en. Læs mere og den her.

Hvordan er solcellerne monteret?

Solcellerne er monteret med et Tagsolar Bitum fra Solar Dome.
Skinnerne er til montering af solcelleceller på vandtætning af tagpap eller syntetisk membran.
Roof-Solar Bitumen / PVC / TPO er et monteringssystem til installation af solcelleanlæg på flade tage. Uden ballastering eller perforering af membranen er installation af solcelleanlæg lettere og bygningens integritet bevares.

Hvordan planlægger vi at batteriet skal oplade fra nettet, når strømmen f.eks. er billig?

Det er desværre ikke muligt at styre/planlægge, hvornår batteriet skal lade fra nettet f.eks. i vintermånderne, hvis strømmen er meget billig om natten i Sonnen app’en.

For at kunne styre batteriet skal man logge ind i Dashboard til selv batteristyring fra en mac eller pc. I menu setting er det muligt at skifte Operation Mode fra Automatic – Self-Consumption til Time of Use.

I Time-of-Use er det muligt at sætte tidsintervaller ind, hvor det f.eks. giver mening for batteriet at lade, hvis strømmen er billig.

Vi havde håbet at det ville have været lettere at styre, hvornår batteriet ville hente billigere strøm fra nettet, men det er desværre ikke tilfældet. Det skal også siges at der faktisk er et større energi-tab end vi først var bekendt med.

OBS. Der er et login til MY.SONNEN (det sammen som app’en) samt login til dit Sonnen-anlæg (192.168……)

Link til video

Sonnen loginSonnen DashboardSonnen SettingsSonnen battery setting

close

Hej med dig 👋
det er dejligt at møde dig.

Tilmeld dig for at modtage fantastisk indhold til din indbakke, når der kommer et nyt indlæg.

23 tanker om “Vi er klar med solceller, batteri og elbil”

 1. Hej Rasmus, super fedt med de solceller. Jeg er bare lidt skeptisk på hvormeget de fylder. Du skriver :….Solcellerne ligger på et stort fladt garage tag (med 5 graders hældning) på ca. 70 m2, som ikke generer naboer eller os selv. Skal der virkelig bruges et tag på 70 m2 for at få plads til de 18 Longhi solceller? God dag /Anders

  1. Ah. Det forstår jeg godt. Det er min garage som er 70 m2, men solcellerne fylder omkring 33 m2. Det er lokalplanen som siger at der max må være 50% solcelleareal på taget. Hvis det havde været muligt, så ville jeg gerne have haft 100% solceller på taget.

 2. Hej Rasmus, er i gang med at planlægge vores solcelleanlæg, dog til start uden batterie. Det sagt, så kunne jeg godt tænke mig at høre fra dig om du med dit anlæg i marts og april har haft nok el fra anlægget til at kune loade batteriet helt op over dagen? og hvad er jeres el grundforbrug per time i Kwh over dagen ? Tak. Mvh Pascal

  1. Hej Pascal. Tak for din besked. I marts og april er batteriet blevet fyldt op næsten hver dag (dog ikke på regnvejrsdage).

   I marts 2021 har vi produceret 469 kWh og brugt 509 kWh.
   I april 2021 har vi produceret 781 kWh og brugt 430 kWh.
   I maj 2021 (pr. 12 maj) har vi produceret 268 kWh og brugt 185 kWh.

   Vores daglige gennemsnitlige elforbrug ligger ca. på 15 kWh.

 3. Hej Rasmus, tak for svaret 🙂

  Godt at læse at du formå at loade batteriet allerede fra marts måned. Vores daglige forbrug ligger også på ca. 15kWh med et grundforbrug om natten på ca 0,43kWh og 0,6kWh om dagen, da jeg er selvstændig og arbejder hjemmefra.

  Havde også kigget på True Energie appen og spørger mig hvorfor du har valgt den relativ dyre Amp Guard løsning frem for at bruge et smart-me modulet i strømmåleren til at regulere ladestrømmen med ?

  Du har dog fået en rigtig god pris på dit anlæg, jeg har endnu ikke modtaget et tilbud som matcher dit med solceller, batterie og ladestænder…

  Venter stadig på mit tilbud fra EnergiElektrikeren…

  1. Hej igen.
   Ja det er ret fedt med batteriet, men når man har det så vil man gerne have et større batteri… De er dog for dyre endnu. Men jeg ønsker mig 5 kWh mere 🙂

   I forhold til Amp Guard, så var det lige den eneste mulighed jeg kunne finde, da jeg har en Cerius måler uden mulighed for at sætte et smart-me (f.eks. fra Kamstrup) ind i.

   Har du fået en pris endnu?

 4. Ja, hvis batterierne ikke var så dyre endnu kunne man godt bruge mindst en 15 kwh 😀

  Efter lidt skriveri med True Energy supporten fandt jeg ud af at appen kan tænde og slukke for ladestrømmen, men pt. kan den ikke styre ladestrømmen som Amp Guard kan, så i den hensigt er Amp Guard en bedre løsning.

  Det sagt, så viser Sønnen hybrid 9.53 datablad at din Sonnen kan levere 4.6 kW, så tænker den maks kan levere 3,7 kW ren solstrøm til billoaderen og dermed skal man trække ekstra el fra nettet til at loade hurtigere?! Bliver spændende at læse et indlæg om det 😉

  Det kræver en del solpaneler før man kan loade med 7,4 kW eller enda 11 kW ren solstrøm….

  Blev endelig kontaktet af EnergiElektrikeren og han kommer en tur forbi i morgen, så glæder mig til at komme videre med mit solcelle projekt 🙂

 5. Hej Rasmus,
  Jeg har lige fået installeret et anlæg magen til dit bare med et 7,5KW batteri.
  Du skriver at du kan planlægge hvornår batteriet skal oplade fra Nettet, hvordan gør du det. Jeg syntes nemlig ikke jeg kan se en måde at gøre det på i Appen.
  På forhånd tak.
  /DanNielsen

  1. Hej Dan. Tak for din besked. Jeg har skrevet lidt i min faq (nederest på siden, hvordan man tilgår og ændre settings. Det kan desværre ikke lade sig gøre via appen. Du skal ind over en browser. Det har dog ikke været så stor en succes som jeg havde håbet på. Jeg kommer dog til at nørde lidt mere til vinter, hvor jeg prøver at lave en test. Håber det kan bruges?

 6. Hej.
  Tak for en fin og informativ blog. Jeg følger interesseret med, idet jeg overvejer anskaffelse af et hybridsolcelleanlæg. Men da jeg har varmepumpe, betyder det et stort elforbrug om vinteren. Jeg er derfor nysgerrig efter at høre om dine produktionstal for nov-dec-jan-feb, når vi når dertil.

  Jeg er også interesseret i at høre lidt mere om det du nævner, at der er et større energitab end forventet. Hvor i processen sker det tab og hvor stort er det i % samt i w/h eller Kw/h, hvis du har data for det ?

  På forhånd tak
  Kirsten

  1. Hej Kirsten. Tak for din besked. Jeg er jo selv i læringsfasen og bliver hele tiden klogere, og har på ingen måde fortrudt at gå solcellevejen.

   Så snart jeg har noget data for nov-dec-jan-feb, så skal jeg nok dele dem. Har vedhæftet produktionen i februar og marts, hvor vi lige havde fået sat solcellerne op.

   I forhold til at nævne “strømtabet”, så er det når solcellerne lader batteriet op. Her er et større energitab end jeg lige havde overvejet inden vi købet. Det er dog ikke noget jeg har kunne måle, men der er flere der har skrevet til mig om det. Jeg har dog ikke nogle tal på det, men der er noget jeg vil prøve at kigge på i fremtiden.

   Solcelleproduktion i februar 2021

   Solcelleproduktion i marts 2021

 7. Hej Rasmus, tak for en interessant blog. Jeg har installeret Solceller/Batteri i slutningen af november 2021 (Inverter/ Batteri er fra Huawei) og har nu den første fulde måned af målinger. Jeg ser det samme som du skriver med hensyn til at strøm som vises som eksport (og også import) i Appen svarer ikke til tal som kommer til – i mit fæld – Nettopower (og henholdsvis fra strømleverandør). Jeg har dobbelt-tjekket på “eloverblik.dk” og målinger svarer til dem energiselskaber regner med. Så i mit tilfælde er det App’en som er forkert. Og nu kommer jeg i tvivl om således ydelse af solceller vises korrekt i App’en. Trend passer godt nok. Der er bare tal selv som ser forkerte ud. Jeg undersøger nærmere på min side. Synes bare der er mærkeligt at det samme “problem” ses i anlægget fra to forskellige fabrikanter. Det vil være rart at høre hvad det skyldes på din side, hvis du finder ud af det. God sol fremover 😉

  1. Selv tak. Dejligt at du læser med.

   Ja det er lidt mærkeligt at tallene ikke stemmer overens, men har har skrevet til Sonnen og sendt alle mine tal fra elselskaberne med. Så må vi se om de kan finde fejlen i appen. Jeg skal nok vende tilbage, når jeg ved mere. Godt nytår.

   1. Hej Rasmus, jeg har nu fået en forklaringen fra min anlægsleverandør: “… systemet måler import og eksport med CT-klemmer på stikledningen (ligesom alle andre batteri-systemer), og det skyldes både pris, installationstid og plads i tavlen. På de tre parametre vinder CT-klemmer, men de taber til gengæld på præcision. […] Produktionen måles internt i inverteren, og er derfor betydeligt mere præcis end systemets målinger af import og eksport. Dvs. selve PV produktionen kan du regne med 100% (praktisk talt) i visningen på App’en.” Jeg ved selvfølgeligt ikke om afgivelsen du ser på din side har den samme årsag. Men til mig giver det god mening, og min konklusion er at – hvis jeg vil regne med de mest præcise tal – jeg skal tage solceller produktions tal fra App´en og import/eksport tal fra eloverblik.

 8. Hvor er det dog et fedt setup du har. Og mange tak for dokumentationen her.
  Hvad gør du i forhold til refusion af elafgift til elbilen?
  Jeg kan ikke finde ud af om der er en vej til at få refusion hvis man har solceller, da jeg ser det som noget der flytter en del på budgettet. Håber jeg tager fejl.
  På forhånd mange tak.

  1. Hej Jonathan. Tak for din besked. Desværre er det ikke muligt at få refusion af elafgiften til elbilen. Jeg har længe ledt efter en måde at gøre det på, men staten har lukket for alt hvad der hedder refusion, når du har solceller. Clever har dog en løsning, hvor de tilbagebetaler til folk med solceller, men tror ikke den løsning holder særlig længe. Så det er rigtig ærgerligt og jeg vil ønske at der var en mulighed. Jeg har skrevet til Sonnen om problem og håber at de gennem deres software kan måle hvor meget der bliver produceret og hvor meget strøm der bliver købt, når elbilen bliver opladet. Så måske på sigt ville være muligt at få refusion. Det ville være lækkert.

   1. Hej Rasmus.

    Mange tak for dit svar.
    Har du data på eller en fornemmelse af hvor stor procent af strømmen til bil du kan dække med din solceller?

    1. Selv tak. Jeg har desværre et for lille grundlag til at kunne give et svar på dette, da vi først fik elbilen i oktober 2021. Det er jo først rigtig nu at der begynder at være nok sol og vi producerer mere strøm end vi selv bruger i husholdningen. Jeg drømmer dog om at vi fra april-september kan få 50% eller mere fra solen til opladning af elbilen (15.000 km pr. år). Men jeg har desværre ikke data nok til at kunne vise det.

 9. Hej Rasmus.

  Tusind tak for en god blog med masser af gode erfaringer og betragtninger. Jeg venter selv på at få installeret et 6,48 kwp hybrid anlæg med 5,2 batteri og med nettoafregningsgruppe 3 med vindstød, så det minder meget om jeres situation. Har i fået efterinstalleret en summationsmåler eller var denne allerede installeret i jeres nye hus?

  Med venlig hilsen

  Nicholas

  1. Mange tak. Det er altid dejligt at høre at nogen kan bruge det 😀 Vi havde allerede en summationsmåler og cerius kunne gøre den klar online til solcellerne, så det kostede ikke noget at få dem kom på nettet. Tror at det ved Radius koster omkring 1500-1800 kr.
   God fornøjelse med det nye setup. Det er fed følelse at producere sin egen strøm og du kommer sikkert til at ønske dig et endnu større anlæg 😉

 10. Hej Rasmus. Med de erfaringer du har med batteriet og indkøb af el om natten, tror du så det vil kunne være en ide, kun at købe et batteri? Jeg har nemlig ikke plads til solceller og ingen elbil, endnu 🙂 vil man kunne spare noget på elprisen?

  Vh Jens

  1. Hej Jens. Det er en rigtig godt spørgsmål og jeg ville ønske det var lettere at lave regnestykket. Jeg har selv prøvet på vores batteri, men det er for besværligt, når manuelt selv skal ind og sætte det til hver aften, når der er billig strøm. Det blevet jeg hurtigt træt af. Jeg har dog kigget lidt på det danske firma Xolta som laver batteri-løsninger, men jeg har dog ikke prøvet eller set dem i praksis. Læs på jeres hjemmeside her: https://xolta.com/da/ Håber du finder ud af noget, så må du meget gerne vende tilbage. Hilsen Rasmus.

Leave a Reply