solceller på garagen

Vi er klar med solceller, batteri og elbil

En verden som er grønnere med solskin

Vi har længe drømt om at få solceller og blive mere uafhængige. Samtidig gør vi noget godt for os selv og miljøet. Det kan lyde nørdet at prøve styre sit energi forbrug, men vi vil gerne være bedre til at udnytte strøm som ikke er i peak perioderne (morgen og aften), hvor strømmen er dyrest.

Vi har investeret i et hybridanlæg på 6,3 kWp (peak-effekt) med 18 Longhi solceller og et 5 kWh batteri fra Sonnen (lagret energimængde). Solcellerne ligger på et stort fladt garage tag på ca. 70 m2 (med 5 graders hældning), som ikke generer naboer eller os selv.

rasmus sinding solceller

“Med solceller bliver man bare et gladere menneske, når soler skinner. “

– Rasmus Sinding

Vores elforbrug

Vores nuværende forbrug er på ca. 5.000 kWh om året og efter planlagt køb af en elbil bliver det ca. 8.500 kWh om året. I følge udregningerne kan vi få dækket omkring 52% af vores årlige elforbrug. Afbetalingstiden er på ca. 8* år alt efter, hvor meget solen skinner og hvordan vi optimere vores strømforbrug i løbet dagen.

* afbetalingstiden har pt. ændret sig til 6 år pga. de høje elpriser. Læs længere nede.

Produktgaranti på solceller og batteri

Der er 10 års produktgaranti på inverter og batteri. Ydelsesgarantien betyder at batteriet ikke vil være mindre end 70% af den installerede kapacitet efter de 10.000 cyklusser. Det er noget højere end hos de andre batterifirmaer som ofte kører en en cyklus på 6.000.

Der er 25 års garanti på selve solcellerne, men mon ikke at udviklingen gør at hele anlægget bliver skiftet ud efter 13-15 år. Det er hvert faldt spændende at se hvordan det hele kommer til at forløbe.

Økonomi

Pris for solceller og elbil

 • Pris solceller, batteri og ladestander – 115.000 kr.
 • Pris elbil Skoda Enyaq – pris 430.000 kr.

Strømforbrug i Skodaen

Kørsel i elbil (måles i kWh/100 km). Skodaen kører omkring 18 kWh/100 km ved blandet kørsel på motorvej og by – dvs. ca. 5,5 km pr. kWh*.

* vi har dog ikke helt kunne ramme de 5,5 km pr. kWh, da vi kører meget motorvej. Vores udregning for første år ligger på 21,3 kWh/100 km – altså ca. 4,7 km pr. kWh.

Prisen for at kører 100 km er = 41,4 kr. (med en gennemsnitspris på 2.3 kr. pr. kWh). Udregningen (2,3 kr. pr. kWh x 18 kWh pr. km)*

**udregnet med 2021 priser.

Målet er selvfølgelig, at vi kan kører med så meget af vores egen strøm, så vi ikke skal give 2,3 kr. pr. kWh. Ifølge solcellefirmaets beregning kan vi med solceller og batteri dække ca. 52 % af vores årlige forbrug.

Forbrug af strøm

 • Elbil – ca. 16.000 km om året = 3000 kWh***
 • Hustanden = 5.000 kWh
 • Vores årlige elforbrug = 8.000 kWh

***i dette regnestykke har jeg ikke taget højde for ladetabet, når der ved opladning med hjemmelader sker en konvertering af AC (veksel strøm) til DC (jævnstrøm). Ladetabet ligger på omkring 10-15 % alt efter årstid og biltype (dette er ikke noget jeg har beregnet, men taget fra andre undersøgelser) .

Billeder af solcelle-anlægget

Et komplet hybridanlæg med batteribank

Anlægget er æstetisk flot pakket ind i en hvid kasse og det vidner om tysk kvalitet. I Sonnen hybriden kan batteribanken opgraderes i steps af 2,5 kWh pr. modul. Dog op til maks. 15 kWh. I vores system har vi plads til 2 moduler mere, som vi dog ikke umiddelbart tænker at få brug for pga. elbilen ofte vil stå hjemme i carporten i dagtimer.

Softwaren kan opdateres

Det er muligt at følge opladning og strømforbrug fra computeren eller “My Sonnen-app’en”, da inverteren/batteri-management-systemet i Sonnen har software som kigger på forbruget i huset. Inverteren opdateres kontinuerligt, så den er optimeret og nogenlunde fremtidssikret.

Vi glæder os meget til at se hvordan batteriteknologien og softwaren kan være med til at give en længere levetid på batteriet. Sonnen ligger også klart i den bedste ende hvad angår garanti på batterilevetid.

Solcelleproduktion vises flot i Sonnen-appen.
Solcelleproduktion vises flot i Sonnen-appen.

Strømmen er dyrest, når vi skal bruge den

I vores familie bruger vi som de fleste andre familier mest strøm fra kl. 06-10 og igen fra kl. 16-21. Tidspunkterne er ved morgen- og aftensmad.

Modsat har vi det laveste forbrug kl. 11-15 og kl. 22-05, hvor vi er på arbejde eller sover.  Når vi skal bruge strømmen, så er prisen skruet op og når vi ikke skal bruge den, så kan vi købe det billigt.  

Sonnen Hybrid 9.53 – Sådan virker solceller, batteri og app’en.

Sådan udnytter vi batteriet og solen bedst

En af de helt fede features ved Sonnen hybrid anlægget er, vi kan fastsætte tidspunkter, hvor batteriet skal købe billig/billigere strøm fra elnettet. Når vi oplader batteriet med solstrøm hen over dagen og aflader det helt om aftenen, så kan batteriet blive ladt op til en billigere pris om natten og igen være fuld opladt næste morgen. Denne funktion er især brugbar i vintermånederne, hvor der er færre lyse timer i døgnet.

Vores solcelleanlæg producerer bedst i middagstimerne, hvor vi er på arbejde. Den lagrede strøm kan så gøre os selvforsynende fra kl. 06-20, hvor elpriser oftest er højest.

På kurven herunder kan du se én daglig cyklus med vores hybrid solcelleanlæg. Kurven viser at vi producerer og opmagasinerer store mængder strøm i løbet af dagen, men vi er selvforsynende med batteribanken. Batteriet aflades i løbet af aftenen og natten, indtil denne cyklus kan begynde forfra.

Sonnen app // Visning af en solrig dag i februar, hvor batteriet lades op.
Sonnen app // Visning af en solrig dag i februar, hvor batteriet lades op.

Hvordan virker solcellerne om vinteren?

I sommerhalvåret kan vi bliver tæt på 100% selvforsynende. Det er dog ikke muligt i vintermånederne (nov, dec, jan, feb), hvor produktionen har svært ved at skabe nok strøm til også at kunne udnytte batteribanken

Det er derfor sværere at spare penge i spidsperioden, hvor elprisen er højest. Om vinteren kan vi sætte batteriet til at oplade automatisk i et bestemt tidsrum, så vi kan købe strømmen billigt om natten. Det kunne være fra kl. 00-05. Det vil give os et fuldt opladt batteri med billig strøm, som vi kan bruge i løbet af dagen, hvor strømmen er dyrest.

Batteriet fungerer som en handelsbørs

Batteriet kan sættes til at fungere som en handelsbørs, hvor anlægget kan blive selvforsynende på egen-produceret el eller med den billigst mulig el. 

SonnenBatteriet lærer også vores forbrugsmønster at kende og softwaren kan købe billigere strøm f.eks. om natten og se hvornår det er smart at lade batteriet op i forhold til vejrudsigten.

Vi ser nogle muligheder med at bruge batteriet som handelsbørs, da det både kan hjælpe elnettet på den lange bane, men også give noget billigere strøm hos os. Det er dog vigtigt at vide, at der er et energitab, når strømmen lageres i batteriet for så at blive brugt senere.

Det er dog svært regne ud, hvornår det kan betale sig. Det ville dog være dejligt, hvis Sonnens software kunne hjælpe med se, hvornår det ville være smart at hente strømmen om natten. Det fungerer pt. manuelt ved at jeg går ind og sætter batteriet til at oplade henover natten, hvis strømmen er billig (dog bruger jeg det kun i vinterperioden).

Opsætning af batteriets “Time-Of-Use”

Det er frusterende at Sonnen ikke har opdateret deres “Time-Of-Use”-system, så der er flere indstillingsmuligheder som hos andre inverter & batteri-producenter.

I nogen tilfælde vil gerne have at batteriet ikke aflader straks efter at det er ladet op, men kan gennem lidt til andre tidspunkter. Det er muligt at “snyde” sit batteri, så det ikke aflader straks du har ladet det op.

Time-of-use plan i vinterperioden

 • Oplad batteriet kl. 01:00-05:00 (batteriet bliver fyldt helt op). Så bruges strømmen på batteriet ned til ca. 50-80% i løbet af morgen/formiddagen.
 • Oplad batteriet kl. 10:00-15:00 igen med med kun 500W. Nu aflader batteriet ikke, men lader langsomt op + evt. med sol fra solcellerne.
 • Oplad batteriet kl. 15:00-17:00 sættes batteriet til at lade igen med 2.000W så det er helt oppe på max, når strømmen skal bruges i de dyre timer mellem kl. 17-21.
Sonnen Battery – Operation Mode “Time Of Use”.
Sådan opsætter du dit Sonnen batteri til at hente strøm fra nettet.

Køb af anlæg og opsætning

Anlægget er købt gennem ViaSol og det er EnergiElektrikkeren.dk der har stået for hele installeringen. Det har været en helt fantastisk proces med stor hjælp fra ViaSol forhold til at få godkendelse hos Sorø kommune samt super god vejledning til anlæg.

Desuden var EnergiElektrikkeren super professionelle og meget patentlige for at anlægget og kabler skulle laves pænt & ordenligt. Stor anbefaling til begge firmaer fra os.

Idag vil jeg ønske at vi havde købt et lidt større anlæg, men det var desværre ikke muligt, da vores lokalplan siger max 50% af tagfladen må fyldes med solceller. Hvilket egentlig er skørt, da solcellerne ligger faldt på taget og ingen kan se dem. 

Så en lille opfordring til landets kommunerne om at se deres “solcelle-planer” igennem med regler som er enten er forældet eller ikke giver mening. For mig er 100% solceller på taget er flottere æstetisk end en lille klat på 30-50% 😜

Vi har købt dette solcelleanlæg med batteri

 • 18 Longi All Black Mono Solar Panel 360 W – half cut technology
 • SonnenBatterie Hybrid 9.53-4.6 Inverter
 • 2 SonnenBatterie Module 2,5 kWh LFP2 ODU
 • SonnenBatterie Hybrid 9.53 Accessory Kit
 • SonnenBatterie Accessory kit for small battery cabinet

Opsætning af solceller, batteri og lader

Der skulle trækkes to strømkabler og et data kabel fra husets eltavle til garagen, hvor inverteren/batteri skulle opsættes. Det ene kabel skulle trækkes ud til elbilens ladestander og det andet skulle trækkes til inverteren sammen med datakablet.

På det flade tag blev de 18 solceller monteret uden at lave huller i taget, da beslagene til solcellerne blev brændt på. Dog blev der boret en enkelt hul til kablerne, som blev ført ned gennem taget til inverteren. I huset blev der opsat en ekstra eltavle til elbilen, batteri og solcellerne.

Opsætning af solceller, batteri og elbilsladestander

Udskiftning af ladestandere flere gange

Ved monteringen af solcellerne i februar 2021 fik vi monteret en ladestander fra Charge Amps (HALO R 3P 16A TYPE2 – 11kW) samt en Ampguard. Det har vi sidenhen skiftet ud med en SonnenCharger, da den er optimeret til at oplade bilen, når solen skinner.

SonnenCharger er en intelligent ladeboks til som kommunikere med solceller og batteriet til at oplade vores elbil med grøn strøm.

SonnenChargeren har forskellige ladefunktioner der gør det muligt at udelukkende at få energi fra vores egne solceller en stor del af året. SonnenChargeren fungerer fantastisk med vores batteribank og solcelleanlæg, da dens ladefunktioner kan udnytte vores selvproducerede energi til det maksimale. 

OBS. jeg har flere gange skiftet lader. Nu bruger vi en Easee-lader og Solar Manager til at styring.

Monteringsbeslag på tagpap til solceller

Ved montering af solcellerne har det været vigtigt ikke at gå gennem tagpappen. Det er dog en udfordring at finde montagesystemer, der virker optimale til tagpaptage. Vi har købt solcellerne som en samlet pakke med beslag og montering, så jeg kan ikke sige hvor vores kommer fra, men de minder dog meget om dem som kan købes hos Phønix Tag.

Rengøring af solceller

Fugleklatter og snavs på solcellerne kan påvirke, hvor meget strøm anlægget producerer. Det er selvfølgelig vigtigt at holde øje med, hvor meget anlægget producerer og om der er forskel før og efter rensning, da anlægget er opdelt i paneler på forskellige grupper/strenge.

Der kan være skidt og støv på solcellerne og det ser måske ikke ud af meget, men en enkelt fugleklat i et hjørne kan blokerer 1/3 af cellerne i et panel og så kan det betyde meget for produktionen.

Regn holder oftest solcellerne rene og har dine solceller en hældning på mere end 30 grader, så kalder man dem selvrensende, men det forhindre naturligvis ikke større fugleklatter at sætte sig, men de bliver normalt også skyllet væk.

I mit tilfælde vaskede jeg 5 fugleklatter væk og solcellerne kunne nu producere 0,2 kW mere fra 4,3 kWh til 4.5 kWh. Det kan dog også være pga. vandets afkøling af solcellerne at de producerer bedre.

Rengøring af solceller. Har det nogen betydning?

Hvor meget larmer solcelle-inverteren?

Der er stor forskel på intertere, nogen er med med og uden blæsere. Inverterer med blæsere, og de vil altid larme mere end dem uden.

Når der er solcelle-produktion vil de fleste give lidt lyd fra sig, specielt ved fuld last. Du ønsker derfor ikke inverteren i et opholdsrum, men de mest lydsvage kan fint sidde i en baggang eller teknikrum. Vores Sonnen-anlæg sidder i garagen, så vi har ingen problemer lyden andet end er godt kan bliver lidt varmt i lokalet, selvom det er 35 m2 stort.

Typisk står der på produktbladet for inverteren, hvor meget de støjer i dB. Sonnen viser ofte i deres PR-materiale invertere næsten inden i stuen, hvilket jeg på ingen måde ville anbefale. Men om natten er alle invertere stille…

Regnskab

2021

Jeg har glædet mig til at se om de beregnede tal inden solcellerne blev sat op kunne holde i forhold til det faktiske forbrug og solcelle-produktion. I året 2021 producerede vi 5.484 kWh og brugte 5.615 kWh på hus og elbil.

Vi nåede ikke helt at forbruge de 8.500 kWh som budgetteret, da vores elbil før ankom sidst i august pga. produktionudfordringer. Målet var 50% uafhængighed og vi endte på 47%, hvilket må siges at være rigtig fint.

Vores salg af solcellestrømmen i 2021 har givet ca. 1.731 kr. for 3.463 kWh gennem vindstød, men tallene gennem Sonnen-appen siger 45% som er 2.467,8 kWh. Jeg lige ved at undersøge, hvor det går galt mht. til forskellen på tallene. Se nederst på siden i spørgsmålet, hvor Frank har fået svar fra sin leverandør mht. det samme problem.

2022

Så blev det endnu engang tid til at gøre regnskabet op. Denne gang var det for en helt år og enda et år med rigtig meget sol og vilde udsving i elpriserne.

I året 2022 producerede vi 6.210 kWh og brugt 8.708 kWh på hus, elbil og spa. Ja, vi købte i maj måneden en elektrisk vildmarksspa, som også bruger en del strøm. Det er en af forklaringerne på at vi bruger mere strøm end de 8.500 kWh som vi har budgetteret.

Målet var igen 50% uafhængighed, men endte helt nede på 38%, da vi ikke fik det til at kører særligt godt med opladning af elbilen med den gamle lader. Nu har vi fået et nyt styringssystem fra oktober (Solarmanager), så det bliver spændende om vi i 2023 kan få uafhængigheden højere op.

Tilbagebetalingstiden for solcellerne

Kan det betale sig med solcellerne, batteri og elbil? Det er et spørgsmål jeg får tit. I mange tilfælde tænker jeg at godt kan betale sig. Der er bare nogle væsenlig ting som du skal være opmærksom på. Det er f.eks. hvis du har varmepumpe, elbil eller du har svært ved at bruge strømmen i dagtimerne. Derfor er det super vigtigt at få lavet en god undersøgelse/beregning inden du trykker køb.

Da vi fik vores anlæg i 2021 var tilbagebetalingstiden beregnet til 8 år, hvor strømpriserne var omkring 2 kr. pr. kWh. Idag ser tilbagebetalingstiden allerede anderledes ud efter at strømpriserne er sprunget i luften i 2022. Hvis strømprisen de næste par år bliver ved med at være omkring de 3 kr. pr. kWh, så er anlægget betalt af om 6 år efter de nye beregninger.

Jeg spurgte vores solcellefirma Viasol, om de ikke ville lave en ny beregning med en elpris på 2,98 kr. som pt. er deres el-gennemsnitspris. Elpriserne er som meget andet sprunget i luften, men nogen gange er det bare skønt at være lidt heldig.

Udover at strømprisen er blevet højere, så sælger vi også vores strøm til en højere pris f.eks. solgte vi strøm i august 2021 for 328 kr. og i august 2022 var vores salgspris 1.480 kr. Så det er også værd at tage med.

I alt gav vores salg af solcellestrømmen i 2021 ca. 1.731 kr. for 3.794 kWh, hvilket er noget mere end de 431 kr. som budgetteret. I 2022 har vi solgt strøm for mere 5.600 kr. og vi har produceret 6.210 kWh, så det er mega skønt.

I nedenstående billede kan du se vores to forskellige beregninger af økonomien i vores solcelleanlæg fra 2021 og 2022.

Tilbagebetaling af investeringen

Dette er meget forsimplet udregning af tilbagebetaling af mit solcelleprojekt. Hele enterprisen kostede 115.000 kr. og nedenstående regneark viser besparelserne pr. år samt de samlede besparelse.

I 2021 var min gennemsnitlige købspris 2 kr. pr. kWh, så det er netto strømmen (min formodet udgift til strøm) også regnet ud fra.

I 2022 var min gennemsnitlige købspris 2,5 kr. pr. kWh, så det er netto strømmen (min formodet udgift til strøm) også regnet ud fra.

Der er ikke taget højde for afskrivning, batterislitage mm. i regnestykket, men det giver en fornemmelse af hvornår solcellerne er betalt tilbage.

kWhPris
2021
Produktion5.492 kWh
Forbrug5.639 kWh
Import5.525 kWh8.680 kr.
Export3.467 kWh1.731 kr.
Netto strøm2.172 kWh4.344 kr.
Besparelse i 20216.075 kr.
2022
Produktion6.210 kWh
Forbrug8.798 kWh
Import6.855 kWh15.013 kr.
Export3.625 kWh5.642 kr.
Netto strøm5.173 kWh12.933 kr.
Besparelse i 202218.575 kr.
Besparelse i alt24.650 kr.
Tilbagebetaling af investeringen på solcellerne

Højeste strømproduktion på en dag

Fredag d. 24. juni 2022 producerede vores solcelleanlæg 42.9 kWh, hvilket er anlæggets højeste produktion til dato. Der var nogle gode betingelser, da det ikke var for varmt. Det blæste desuden lidt som var med til at holde temperaturen ned på solcellerne.

Den 12. juli 2022 var også en super dag med 40.1 kWh produceret. Det var dog varmere i vejret og solcellerne havde svære ved at komme af med varmen, men super fin produktion i juli måned. Solcellerne producere normalt bedst i maj og juni, hvor det er lidt koldere.

Elbilens strømforbrug og regnskab

Vi fik vores Skoda Enyaq d. 31. august 2021 og et år efter har vi kørt 15.884 km og opladet med 2.991 kWh hjemme (med en stor del solcellestrøm) + ladet udenbys i 2021 med 103,3 kWh (á 407,86 kr.) og i 2022 med 281,9 kWh (á 1.303,17 kr.)

På de 15.884 km (det første år) har vi i alt brugt:

 • Opladning i alt (2.991 kWh + 103,3 kWh + 281,9 kWh) = 3.376,2 kwh

Prisen for at køre de 15.884 km er (3 kr. pr. kWh * 2.991 kWh + 407,86 kr. + 1.303,17 kr.)* = 10.684 kr. Den pris har vi ikke betalt, da størstedelen af strømmen kommer fra vores solcellerne. Hvor stor en del af strømmer som kommer fra solcellerne kan jeg desværre ikke sige.

*beregnet med en elpris på 3 kr. pr. kWh for hele året.

Vores elbil har ca. kørt 21,3 km/100 kWh – dvs. ca. 4,7 km pr. kWh. Vi har ikke helt kunne ramme de 5,5 km pr. kWh som var målet, da vi kører meget motorvej*.

* Vores udregning for første år ligger på 21,3 kWh/100 km – altså ca. 4,7 km pr. kWh med denne udregning: (3.3376,2 kWh/15.884 km) * 100 = 21,3 kWh/100 km

Se data for vores forbrug, produktion og salg

I nedenstående kan du finde tal på vores forbrug, produktion, salg og opladning siden vi i februar 2021 fik opsat vores solceller, batteri og købt elbil (dog først fra september 2021).

Solcellernes produktion i 2021

MånedCon-sumptionPro-ductionInde-pendenceGrid purchaseSelf-consumptionGrid feed-in
jan000000
feb106.5 kWh55.7 kWh45%55%92%8%
mar509.2 kWh469.7 kWh52%48%66%34%
apr430.2 kWh781.1 kWh81%19%50%50%
maj491.2 kWh769.6 kWh81%19%58%42%
jun379.4 kWh966.6 kWh91%9%40%60%
jul342.9 kWh834.0 kWh91%9%42%58%
aug405.0 kWh706.3 kWh82%18%54%46%
sep563.3 kWh498.6 kWh53%47%68%32%
okt773.2 kWh277.4 kWh27%73%88%12%
nov696.1 kWh93.2 kWh10%90%100%0%
dec941.5 kWh32.7 kWh1%99%100%0%
20215.639 kWh5.484 kWh47%53%55%45%
Årlige solcelleproduktion og elforbrug vores familie i 2021.

Solcellernes produktion i 2022

MånedCon-sumptionPro-ductionInde-pendenceGrid purchaseSelf-consumptionGrid feed-in
jan854.1 kWh91,1 kWh7%93%98%2%
feb704,2 kWh204,7 kWh21%79%87%13%
mar765,2 kWh591,8 kWh41%59%61%39%
apr781,4 kWh793,2 kWh48%52%52%48%
maj929,9 kWh926,0 kWh56%44%62%38%
jun667,9 kWh896,8 kWh72%28%59%41%
jul548,3 kWh908,0 kWh69%31%46%54%
aug634,6 kWh824,5 kWh72%28%61%39%
sep586.7 kWh530.9 kWh58%42%73%27%
okt666,7 kWh312,5 kWh34%66%85%15%
nov693.6 kWh77.5 kWh7%93%100%0%
dec876,4 kWh45,1 kWh0 %100%100%0%
20228.708 kWh6.210 kWh38%62%62%38%
Årlige solcelleproduktion og elforbrug vores familie i 2022.

Solcellernes produktion i 2023

MånedCon-sumptionPro-ductionInde-pendenceGrid purchaseSelf-consumptionGrid feed-in
jan kWhkWh%%%%
feb kWh kWh%%%%
markWhkWh%%%%
aprkWhkWh%%%%
majkWhkWh%%%%
jun kWhkWh%%%%
julkWhkWh%%%%
augkWhkWh%%%%
sepkWhkWh%%%%
oktkWhkWh%%%%
novkWhkWh%%%%
deckWhkWh%%%%
2023kWh%%%%%
Årlige solcelleproduktion og elforbrug vores familie i 2023.

Salg af overskydende strøm

Da vi fik opsat solceller var det ikke tænkt at vi skulle sende strøm tilbage til elnettet. Målet var at bruge så meget af strømmen selv. I 2021 var der ingen penge i at sende strømmen tilbage nettet. Det ændrede sig dog i 2022 og det har især været en god forretning at sælge strøm i aug/sept 2022.

Vi prøver at bruge, så meget af den egen producerede strøm, men det er selvfølgelig dejligt at få lidt penge for strømmen jeg sender ud på nettet. I 2021 solgte vi strøm for 1.731 kr. og i 2022 over 5.600 kr.

Jeg har fået udbetalt i alt i siden opsætningen af solcellerne 2021 = 7.391,60 kr. Det er selvfølgelig dejlige penge som skal modregnes i den store investering af selve solcelleanlægget.

Produktion af strøm i 2021.
MånedkWhUdbetaling
2021
april153 kWh50,19 kr.
maj504 kWh152,19 kr.
juni468 kWh166,06 kr.
juli701 kWh367,46 kr.
august598 kWh328,87 kr.
september459 kWh278,69 kr.
oktober289 kWh246,09 kr.
november 114 kWh114,46 kr.
december25 kWh28,86 kr.
I alt i 20213.794 kWh*1.731,01 kr.
2022
januar25 kWh18,35 kr.
februar79 kWh71,65 kr.
marts338 kWh453,27 kr.
april514 kWh512,86 kr.
maj564 kWh582,00 kr.
juni561 kWh810,20 kr.
juli627 kWh958,20 kr.
august504 kWh 1.480,51 kr.
september263 kWh599,34 kr.
oktober120 kWh120,30 kr.
november 30 kWh35,60 kr.
decemberkWhkr.
I alt i 20223.625 kWh5.642,28 kr.
2023
januar
februar
marts
april
maj
juni
I alt i 2023
I alt total7.419 kWh7.427,20 kr.
Udbetaling af solcellestrøm sendt ud på nettet via Vindstød.

*2021 – I følge mit smartmeter og Sonnen app har vi solgt 3.794 kWh, men på eloverblik.dk har vi leveret 3.467 kWh til nettet.

**2022 – på eloverblik.dk har vi leveret 3.696 kWh til nettet.

Min betaling af strøm siden opsætning

Vi har i brugt forskellige elselskaber siden 2021. I starten var det Barry, som var nytænkende, havde en fed og overskuelige app, betaling på månedsbasis og du betalte efterfølgende for det du havde brugt hver måned. Det var super overskueligt og du kendte prisen og dit forbrug hele tiden. Desværre lukkede Barry og jeg rykkede over til Vindstød (gennem Elforbundet).

Det var egentligt en god fastprisaftale vi havde fra sep-feb på omkring de 2. kr. hos Vindstød, men sikke et cirkus at finde rundt i regningerne fra Vindstød. Der er ikke styr på det og derfor har jeg også haft svært ved at lave et helt præcist årsregnskab, da Vindstød blander månederne sammen i en pærervælling.

Vi rykkede videre til Watts (en del af Andel) som også har en fremragende app til at se forbrug, men desværre lukke Watts deres elsalg og de vælger kun at fokusere på appen. Jeg har ellers været super glad for dem.

Nu er jeg kommet til Ewii som dog ikke har en app, men som har fjernet acconto betaling og virker som en elskab med nogle visioner. Så nu skal de prøves af.

Måned (firma)Elpris pr. månedkWh pr. måned
januar 811 kWh
februar653 kWh
marts (barry)1261,03 kr.365 kWh
april (barry)658,72 kr.210 kWh
maj (barry)515,61 kr.252 kWh
juni (barry)331,09 kr. 174 kWh
juli (barry)422,48 kr.165 kWh
august (barry)446,25 kr.216 kWh
sep (vindstød)193,58 kr.407 kWh
okt (barry)583,02 kr. 655 kWh
nov (vindstød)4.268,44 kr.663 kWh
dec (vindstød)0 kr. (betalt i nov)954 kWh
I alt i 20218.680,22 kr.5.525 kWh*
jan (vindstød)0 kr. (betalt i nov)840 kWh
feb (vindstød)782,60 kr.619 kWh
marts (watts)1.730,57 kr.460 kWh
april (watts)1.734,92 kr.564 kWh
maj (watts)2.125,49 kr.636 kWh
juni (watts)1.522,42 kr.402 kWh
juli (watts)1.395,80 kr.332 kWh
aug (watts)0 kr. (overført til sep)377 kWh
sep (watts)2.830,57 kr.373 kWh
okt (ewii)1.412,04 kr.522 kWh
nov (ewii)1.938,11 kr.682 kWh
dec (ewii)3.230,65 kr.940 kWh
I alt i 202215.013,98 kr.6.747 kWh**
I alt total23.694,2 kr. 12.272 kWh
Betaling for el i løbet af årene fra opsætningen af solcellerne.

*år 2021 – forskellig data i min Sonnen app (5.641 kWh), eloverblik (5.524 kWh) og min elselskaber (5.525 kWh). Der er en forskel på 116 kWh fra min egne aflæsninger igennem mit smartmeter.

**år 2022 – der er forskel i Sonnen app (8.708 kWh), eloverblik.dk (6.855 kWh) og mine elselskaber (6.747 kWh). Der er en forskel på 1.853 kWh hvilket jeg synes er helt vildt.

Opladning af elbilen med solcellestrøm

Elbilen er selvfølgelig én af vores største strømslugere og jeg har prøvet at vise forbruget i disse spalter siden købet af elbilen i september 2021.

Fra sep 2021 til sep 2022 har vi brugt 3.284,4 kWh i elbilen, tallene stemmer ikke helt overens med laderens som viser 2.991 kWh. Om det skyldes ladetabet eller regnefejl har jeg ikke kunne finde ud af. Jeg tror dog at ladetabet spiller en rolle, da det siges at ladettabet ligger på omkring 15-20% som f.eks. bliver til varme.

Måned kWh
2021
august5,8 kWh
september146,2 kWh
oktober339,5 kWh
november277,4 kWh
december373,2 kWh
I alt i 20211.142,1 kWh
2022
januar305,4 kWh
februar279,5 kWh
marts336,8 kWh
april217 kWh
maj339,7 kWh
juni203,4 kWh
juli126,6 kWh
august183,6 kWh
september150,3 kWh
oktober286.4 kWh
november271.9 kWh
december262, 7 kWh
I alt i 20222.963,3 kWh
2023
januar
I alt total4.105,4 kWh
Opladning med solcellestrøm siden vi købte elbilen i september 2021.

Elbilens opladning på farten siden 2021

Det er meget lidt i lader ud i byen, vi prøver at lade mest muligt hjemme, hvor vi kan udnytte vores egen solcellestrøm mest mulig. I de perioder, hvor vi har måtte lade udenbys har ofte været i vores ferier eller weekendtur.

Måned (firma)PriskWh
2021
sep (powerpass)0,89 kr.0,3 kWh
dec (smoov)195,97 kr.43 kWh
dec (monta)211 kr.60 kWh
I alt 2021407,86 kr.103,3 kWh
2022
feb (cloud charge)165,5 kr.23,10 kWh
feb (cloud charge)118 kr.13,6 kWh
mar (monta)15 kr. 5 kWh
apr (ionity)131,52 kr.21,2 kWh
apr (mer sverige)77,10 kr.25,7 kWh
apr (monta) 152 kr.43 kWh
jun (monta)103 kr. 30 kWh
juni (monta)93,15 kr.32,1 kWh
juli (monta)232,41 kr.66,4 kWh
juli (powerpass)63,49 kr.21,8 kWh
sep (monta)85 kr.41 kWh
dec (circle k)141,24 kr.33,98 kWh
I alt i 20221.388,17 kr.356,88 kWh
2023
Jan (privat kammerat)60,9 kr.30,45 kWt
Total i alt1.856,93 kr.493,63 kWh
Opladning af elbilen ud, når vi ikke har mulighed for at oplade hjemme med solcellestrøm.

FAQ

Hvorfor har vi ikke lavet hældning på solcellepanelerne?

De 5 grader er ikke en optimal udnyttelse af panelerne, men lokalplan siger solceller skal lægge fladt og max fylde 50% af tag- eller hus-arealet. Hvis muligt ville jeg gerne have haft en større hældning på solcellerne.

Vores strømforbruget med elbilen stiger forbruget kun 3000 kWh. Det er meget lidt – kan det virkelige passe?

Vi cykler begge på arbejde hver dag og bilen holder hjemme garagen hver dag, så det er kun i weekenderne bilen egentlig bliver brugt. Vi kører ikke meget, men det kan være det ændre sig.

Hvornår forventes det at bilen oplader? Er det om dagen, i hverdagene, eller om aftenen/natten. Er der evt. et abonnement på elbil-laderen?

Målet er at elbilen om dagen, da de holder hjemme i garagen i hverdagen. Til at styre opladning for at udnytte solenergien bedst muligt bruger vi SonnenCharger-app’en. Læs mere og den her.

Hvordan er solcellerne monteret?

Solcellerne er monteret med et Tagsolar Bitum fra Solar Dome.
Skinnerne er til montering af solcelleceller på vandtætning af tagpap eller syntetisk membran.
Roof-Solar Bitumen / PVC / TPO er et monteringssystem til installation af solcelleanlæg på flade tage. Uden ballastering eller perforering af membranen er installation af solcelleanlæg lettere og bygningens integritet bevares.

Hvordan planlægger vi at batteriet skal oplade fra nettet, når strømmen f.eks. er billig?

Det er desværre ikke muligt at styre/planlægge, hvornår batteriet skal lade fra nettet f.eks. i vintermånderne, hvis strømmen er meget billig om natten i Sonnen app’en.

For at kunne styre batteriet skal man logge ind i Dashboard til selv batteristyring fra en mac eller pc. I menu setting er det muligt at skifte Operation Mode fra Automatic – Self-Consumption til Time of Use.

I Time-of-Use er det muligt at sætte tidsintervaller ind, hvor det f.eks. giver mening for batteriet at lade, hvis strømmen er billig.

Vi havde håbet at det ville have været lettere at styre, hvornår batteriet ville hente billigere strøm fra nettet, men det er desværre ikke tilfældet. Det skal også siges at der faktisk er et større energi-tab end vi først var bekendt med.

OBS. Der er et login til MY.SONNEN (det sammen som app’en) samt login til dit Sonnen-anlæg (192.168……)

Link til video

Sonnen loginSonnen DashboardSonnen SettingsSonnen battery setting

93 tanker om “Vi er klar med solceller, batteri og elbil”

 1. Hej Rasmus, super fedt med de solceller. Jeg er bare lidt skeptisk på hvormeget de fylder. Du skriver :….Solcellerne ligger på et stort fladt garage tag (med 5 graders hældning) på ca. 70 m2, som ikke generer naboer eller os selv. Skal der virkelig bruges et tag på 70 m2 for at få plads til de 18 Longhi solceller? God dag /Anders

  1. Ah. Det forstår jeg godt. Det er min garage som er 70 m2, men solcellerne fylder omkring 33 m2. Det er lokalplanen som siger at der max må være 50% solcelleareal på taget. Hvis det havde været muligt, så ville jeg gerne have haft 100% solceller på taget.

  2. Hej Rasmus, vildt interessant !

   Vi står lidt i samme overvejelser, og har et spørgsmål: Den strøm du lader på hybrid batteriet, og senere trækker igen, er den afgiftfri, eller skal der også her betales en afgift ? Hvis der ikke er afgift, er det jo lidt som at være offgrid.

   På forhånd tak.

 2. Hej Rasmus, er i gang med at planlægge vores solcelleanlæg, dog til start uden batterie. Det sagt, så kunne jeg godt tænke mig at høre fra dig om du med dit anlæg i marts og april har haft nok el fra anlægget til at kune loade batteriet helt op over dagen? og hvad er jeres el grundforbrug per time i Kwh over dagen ? Tak. Mvh Pascal

  1. Hej Pascal. Tak for din besked. I marts og april er batteriet blevet fyldt op næsten hver dag (dog ikke på regnvejrsdage).

   I marts 2021 har vi produceret 469 kWh og brugt 509 kWh.
   I april 2021 har vi produceret 781 kWh og brugt 430 kWh.
   I maj 2021 (pr. 12 maj) har vi produceret 268 kWh og brugt 185 kWh.

   Vores daglige gennemsnitlige elforbrug ligger ca. på 15 kWh.

 3. Hej Rasmus, tak for svaret 🙂

  Godt at læse at du formå at loade batteriet allerede fra marts måned. Vores daglige forbrug ligger også på ca. 15kWh med et grundforbrug om natten på ca 0,43kWh og 0,6kWh om dagen, da jeg er selvstændig og arbejder hjemmefra.

  Havde også kigget på True Energie appen og spørger mig hvorfor du har valgt den relativ dyre Amp Guard løsning frem for at bruge et smart-me modulet i strømmåleren til at regulere ladestrømmen med ?

  Du har dog fået en rigtig god pris på dit anlæg, jeg har endnu ikke modtaget et tilbud som matcher dit med solceller, batterie og ladestænder…

  Venter stadig på mit tilbud fra EnergiElektrikeren…

  1. Hej igen.
   Ja det er ret fedt med batteriet, men når man har det så vil man gerne have et større batteri… De er dog for dyre endnu. Men jeg ønsker mig 5 kWh mere 🙂

   I forhold til Amp Guard, så var det lige den eneste mulighed jeg kunne finde, da jeg har en Cerius måler uden mulighed for at sætte et smart-me (f.eks. fra Kamstrup) ind i.

   Har du fået en pris endnu?

 4. Ja, hvis batterierne ikke var så dyre endnu kunne man godt bruge mindst en 15 kwh 😀

  Efter lidt skriveri med True Energy supporten fandt jeg ud af at appen kan tænde og slukke for ladestrømmen, men pt. kan den ikke styre ladestrømmen som Amp Guard kan, så i den hensigt er Amp Guard en bedre løsning.

  Det sagt, så viser Sonnen hybrid 9.53 datablad at din Sonnen kan levere 4.6 kW, så tænker den maks kan levere 3,7 kW ren solstrøm til billoaderen og dermed skal man trække ekstra el fra nettet til at loade hurtigere?! Bliver spændende at læse et indlæg om det 😉

  Det kræver en del solpaneler før man kan loade med 7,4 kW eller enda 11 kW ren solstrøm….

  Blev endelig kontaktet af EnergiElektrikeren og han kommer en tur forbi i morgen, så glæder mig til at komme videre med mit solcelle projekt 🙂

 5. Hej Rasmus,
  Jeg har lige fået installeret et anlæg magen til dit bare med et 7,5KW batteri.
  Du skriver at du kan planlægge hvornår batteriet skal oplade fra Nettet, hvordan gør du det. Jeg syntes nemlig ikke jeg kan se en måde at gøre det på i Appen.
  På forhånd tak.
  /DanNielsen

  1. Hej Dan. Tak for din besked. Jeg har skrevet lidt i min faq (nederest på siden, hvordan man tilgår og ændre settings. Det kan desværre ikke lade sig gøre via appen. Du skal ind over en browser. Det har dog ikke været så stor en succes som jeg havde håbet på. Jeg kommer dog til at nørde lidt mere til vinter, hvor jeg prøver at lave en test. Håber det kan bruges?

 6. Hej.
  Tak for en fin og informativ blog. Jeg følger interesseret med, idet jeg overvejer anskaffelse af et hybridsolcelleanlæg. Men da jeg har varmepumpe, betyder det et stort elforbrug om vinteren. Jeg er derfor nysgerrig efter at høre om dine produktionstal for nov-dec-jan-feb, når vi når dertil.

  Jeg er også interesseret i at høre lidt mere om det du nævner, at der er et større energitab end forventet. Hvor i processen sker det tab og hvor stort er det i % samt i w/h eller Kw/h, hvis du har data for det ?

  På forhånd tak
  Kirsten

  1. Hej Kirsten. Tak for din besked. Jeg er jo selv i læringsfasen og bliver hele tiden klogere, og har på ingen måde fortrudt at gå solcellevejen.

   Så snart jeg har noget data for nov-dec-jan-feb, så skal jeg nok dele dem. Har vedhæftet produktionen i februar og marts, hvor vi lige havde fået sat solcellerne op.

   I forhold til at nævne “strømtabet”, så er det når solcellerne lader batteriet op. Her er et større energitab end jeg lige havde overvejet inden vi købet. Det er dog ikke noget jeg har kunne måle, men der er flere der har skrevet til mig om det. Jeg har dog ikke nogle tal på det, men der er noget jeg vil prøve at kigge på i fremtiden.

   Solcelleproduktion i februar 2021

   Solcelleproduktion i marts 2021

 7. Hej Rasmus, tak for en interessant blog. Jeg har installeret Solceller/Batteri i slutningen af november 2021 (Inverter/ Batteri er fra Huawei) og har nu den første fulde måned af målinger. Jeg ser det samme som du skriver med hensyn til at strøm som vises som eksport (og også import) i Appen svarer ikke til tal som kommer til – i mit fæld – Nettopower (og henholdsvis fra strømleverandør). Jeg har dobbelt-tjekket på “eloverblik.dk” og målinger svarer til dem energiselskaber regner med. Så i mit tilfælde er det App’en som er forkert. Og nu kommer jeg i tvivl om således ydelse af solceller vises korrekt i App’en. Trend passer godt nok. Der er bare tal selv som ser forkerte ud. Jeg undersøger nærmere på min side. Synes bare der er mærkeligt at det samme “problem” ses i anlægget fra to forskellige fabrikanter. Det vil være rart at høre hvad det skyldes på din side, hvis du finder ud af det. God sol fremover 😉

  1. Selv tak. Dejligt at du læser med.

   Ja det er lidt mærkeligt at tallene ikke stemmer overens, men har har skrevet til Sonnen og sendt alle mine tal fra elselskaberne med. Så må vi se om de kan finde fejlen i appen. Jeg skal nok vende tilbage, når jeg ved mere. Godt nytår.

   1. Hej Rasmus, jeg har nu fået en forklaringen fra min anlægsleverandør: “… systemet måler import og eksport med CT-klemmer på stikledningen (ligesom alle andre batteri-systemer), og det skyldes både pris, installationstid og plads i tavlen. På de tre parametre vinder CT-klemmer, men de taber til gengæld på præcision. […] Produktionen måles internt i inverteren, og er derfor betydeligt mere præcis end systemets målinger af import og eksport. Dvs. selve PV produktionen kan du regne med 100% (praktisk talt) i visningen på App’en.” Jeg ved selvfølgeligt ikke om afgivelsen du ser på din side har den samme årsag. Men til mig giver det god mening, og min konklusion er at – hvis jeg vil regne med de mest præcise tal – jeg skal tage solceller produktions tal fra App´en og import/eksport tal fra eloverblik.

 8. Hvor er det dog et fedt setup du har. Og mange tak for dokumentationen her.
  Hvad gør du i forhold til refusion af elafgift til elbilen?
  Jeg kan ikke finde ud af om der er en vej til at få refusion hvis man har solceller, da jeg ser det som noget der flytter en del på budgettet. Håber jeg tager fejl.
  På forhånd mange tak.

  1. Hej Jonathan. Tak for din besked. Desværre er det ikke muligt at få refusion af elafgiften til elbilen. Jeg har længe ledt efter en måde at gøre det på, men staten har lukket for alt hvad der hedder refusion, når du har solceller. Clever har dog en løsning, hvor de tilbagebetaler til folk med solceller, men tror ikke den løsning holder særlig længe. Så det er rigtig ærgerligt og jeg vil ønske at der var en mulighed. Jeg har skrevet til Sonnen om problem og håber at de gennem deres software kan måle hvor meget der bliver produceret og hvor meget strøm der bliver købt, når elbilen bliver opladet. Så måske på sigt ville være muligt at få refusion. Det ville være lækkert.

   1. Hej Rasmus.

    Mange tak for dit svar.
    Har du data på eller en fornemmelse af hvor stor procent af strømmen til bil du kan dække med din solceller?

    1. Selv tak. Jeg har desværre et for lille grundlag til at kunne give et svar på dette, da vi først fik elbilen i oktober 2021. Det er jo først rigtig nu at der begynder at være nok sol og vi producerer mere strøm end vi selv bruger i husholdningen. Jeg drømmer dog om at vi fra april-september kan få 50% eller mere fra solen til opladning af elbilen (15.000 km pr. år). Men jeg har desværre ikke data nok til at kunne vise det.

 9. Hej Rasmus.

  Tusind tak for en god blog med masser af gode erfaringer og betragtninger. Jeg venter selv på at få installeret et 6,48 kwp hybrid anlæg med 5,2 batteri og med nettoafregningsgruppe 3 med vindstød, så det minder meget om jeres situation. Har i fået efterinstalleret en summationsmåler eller var denne allerede installeret i jeres nye hus?

  Med venlig hilsen

  Nicholas

  1. Mange tak. Det er altid dejligt at høre at nogen kan bruge det 😀 Vi havde allerede en summationsmåler og cerius kunne gøre den klar online til solcellerne, så det kostede ikke noget at få dem kom på nettet. Tror at det ved Radius koster omkring 1500-1800 kr.
   God fornøjelse med det nye setup. Det er fed følelse at producere sin egen strøm og du kommer sikkert til at ønske dig et endnu større anlæg 😉

   1. Hej igen.

    Du skriver flere steder at jeres elbil reelt kører 4,7 kWh pr. km. Mener du ikke 4,7 km pr. kWh?

    Jeg fik mit anlæg installeret og sat i brug i august med produktionsaftale med Vindstød og har været tæt på selvforsynende lige siden. Har købt 70 kWh i små 2 måneder mod ca. 700 kWh året før. Du har ret, man bliver mere glad når solen skinner. Især med de nuværende elpriser. Igen, tak for en god og informativ blog.

    Bedste hilsner

    Nicholas

 10. Hej Rasmus. Med de erfaringer du har med batteriet og indkøb af el om natten, tror du så det vil kunne være en ide, kun at købe et batteri? Jeg har nemlig ikke plads til solceller og ingen elbil, endnu 🙂 vil man kunne spare noget på elprisen?

  Vh Jens

  1. Hej Jens. Det er en rigtig godt spørgsmål og jeg ville ønske det var lettere at lave regnestykket. Jeg har selv prøvet på vores batteri, men det er for besværligt, når manuelt selv skal ind og sætte det til hver aften, når der er billig strøm. Det blevet jeg hurtigt træt af. Jeg har dog kigget lidt på det danske firma Xolta som laver batteri-løsninger, men jeg har dog ikke prøvet eller set dem i praksis. Læs på jeres hjemmeside her: https://xolta.com/da/ Håber du finder ud af noget, så må du meget gerne vende tilbage. Hilsen Rasmus.

 11. Hej Rasmus
  Et virkeligt prisværdigt set-up du har skudt i gang her. Tak for det.
  Vi har et hus på 120 kvm som er energimærket A 2020. Opvarmning sker ved varmepumpe luft til luft. Total elforbrug er på ca. 5.500 kWh /år. Det burde vel være oplagt med solcelleinstallation. Nov, dec, jan og feb er forbruget ca. 2.700 kWh. Det er ca. halvdelen af det årlige forbrug af el i en periode af året hvor der er næsten ingen produktion fra cellerne er, også ifølge dine tal her på siden. Jeg er i vildrede om fornuften i investeringen?
  Jeg har været i kontakt med flere leverandøre af anlæg, der uden at have set på de forhold vi har her på adressen kommer frit frem med en pris på hele installationen. Det måske ikke særlig troværdigt.
  Jeg undre mig også over at mange foreslår fastgørelse af paneler på vores flade tag med betonfliser. I alt en belastning på mere en 500 kg. Derfor ser jeg positivt på din løsning med påsvejsninger af beslag til panelerne.
  Du har som jeg ser det teknikken siddende i et rum ifm garagen. Hvordan løser du udfordringen med at holde de plus 5 grader C som batteriet kræver om vinteren?
  Det var lige det. Venlig hilsen Jens

  1. Hej Jens.

   Mange tak og tusind tak for at dele din historie. Jeg tænker at når du har varmepumpe, så får du nedsat elafgift på alt over de 4000 kWt du bruger. Du betaler vist kun 1-2 øre i elafgift og når halvdelen af dit forbrug ligger i nov, dec, jan og feb (hvor der ikke er meget sol), så tror jeg det er svært at få økonomien til at hænge sammen med et solcelle-anlæg.

   Jeg tænker dog også at det er en meget lille elregning du har, da du har varmepumpe?

   Ja, firmaerne har desværre ikke tid til at komme ud og kigge på adressen. Det bliver med luftfotos fra google.

   Jeg har desværre ingen erfaring med beslagene til betonfliserne, så der kan jeg ikke hjælpe med et råd.

   I mit skur (som er isoleret med 100 mm) har jeg en lille elradiator kørende på 8 grader i vinterhalvåret.

   1. @Rasmus du har en pointe omkring elafgiften og varmepumpe.
    Elafgift er pt. 1 øre pr. Kwh – mod tidligere 1,12 kr – elafgiften falder jo over de næste kvartaler så den i 2023 kommer ned på 68,8øre + moms.

    Men det byder ikke at solceller ikke kan være en god ide for Jens Peter

    Som du tidligere har skrevet var tilbagebetalingtiden for dit anlæg 8 år med en el pris på 2 kroner pr. Kwh (inkl. afgiften på 1,12)

    Når nu elpriserne er steget som der i år, kan jeg se at den gennemsnitlige elpris med før afgifter og leverance gebyrer ligger på godt 2 kr pr. Kwh.
    Husk dog at elpriserne kan gå op og ned 🙂

    @Jens Peter – du skriver at det 500 kg ekstra på dit tag. Men hvis cellerne f.eks udgør 25 m2, så taler vi 20 kg pr. M2.
    Det skal dit tag gerne kunne holde til 🙂

    /Per

    1. Glemt lige:

     @Jens Peter – du skriver ikke noget om anlægges størrelse i kwh.
     Men hvis kigger på noget at samme som Rasmus har, betyder det at umiddelbart burde producer omkring 5.000 kwh pr. År.

     Hvis du så egen forbruger de 50% selv – betyder det at dit elforbrug vil falde fra ca. 5.500 kwh til (5.500-5.000*50%) = 3.000 kwh. Hvilket gør at rent faktisk vil spare elafgiften på 1.000 kwh.

     Lidt har også ret 🙂

    2. Hej Per
     Tak for din interesse for mit projekt. Allerførst er det korrekt, at der er reduktion af afgiften efter 4.000 kWh. Men det må vel nærmest være en illusorisk besparelse når man taler om priser på el og solcelleanlæg. Mit årlige totale forbrug er på 5.500 kWh
     500 kg betonfliser på mit flade tag plus 500 kg solpaneler med stativ. Jeg kender ikke ingeniørberegningerne for belastning af flade tage (hældning 2,5 grader).
     Når man fra Phønix Tag kan få PWP beslag ( Teknologisk Institut har sagt ok til dem), der svejses på taget så undgår man 500 kg. betonfliser og dertil stativ. Så burde man vel vælge svejseløsningen. Man skal dog have to ekstra paneler for at kompensere for hældningen på de 35 grader stativet giver. I tilgift udgår man det øjenbæ et solcellestativ giver på et funkishus.
     Jeg har pt ikke valgt et anlæg endnu. Markedet synes overmåde hedt. Og rådgivningen fra div. solcelleaktører er ikke optimal efter min mening. Salg kommer i første række for dem.
     Jeg har set de her paneler: . https://www.lampemania.dk/solcellepanel-jinko-460wp-sort-ramme-ip68-half-cut-palle-27-stk/
     Det er billig pris og ydeevner er vel i top. Mon de duer?
     De mange års garanti man giver på div. komponenter i anlægget er vel også illusorisk. Om fem år eller færre er aktuelt udstyr håbeløst forældet. pga af den mega udvikling, der sker på området. Man kan vel der sige: Vælg det billigste anlæg fsva inverter/batteri. det skal alligevel skiftes om ikke mange år!
     / Jens

 12. Hej Rasmus

  Tak fordi du deler din viden og alle detaljer med os andre solcelle-intersserede!

  Jeg går selv med tanken om et solcellesystem med batteri og har følgende behov:
  4000kwh til hus-forbrug
  5000kwh til en firmabil (bundet til en cleverlader)
  2000kwh til en bil nr 2

  Jeg kigger på Sunpower shingled cell solceller med en Fronius hybrid inverter og så et batterisystem der kan snakke med en billader til bil nr 2 samt tanke strøm om natten.

  Selv med en teknisk baggrund er det super svært at se igennem “marketings-tågen” og få reel viden om software muligheder og forskelle mellem udbyderne.

  Jeg læser at du ikke er helt tilfreds med software mulighederne ved Sonnen ift at tanke strøm om natten. Har du fundet noget andet der kunne være interresant – Xolta har jeg også kigget på.

  1. Hej Jannek.

   Tak for de fine ord. Det er skønt at kunne hjælpe.

   Spændende med setuppet – tænker at det er fint. Måske er der en udfordring med at solcellestrømmen bliver sendt/brugt af Cleverladeren? Det skal du hvert fald være opmærksom på.

   Ja det er noget af en jungle, men skulle jeg selv ud og vælge en lader nu, så ville jeg kigge på GO-e https://www.evse.dk/product-page/go-e-11kw og Charge-Amps https://chargeamps.com

   Jeg har tidligere kigget på Xolta, måske det kan være en løsning, men umildtbart virker de lidt dyre end de andre fabrikanter af batterier. Jeg har dog ikke prøvet softwaren!

   1. Det ser spændende ud – tak for tippet. Charge Amps lyder til at have fat i noget rigtigt. Jeg har selv kigget på noget mere DIY til en betydelig lavere pris hos https://www.smartevse.nl/ – det ser ud til at være gør-det-selv udgaven af amp guard+halo. Den er så også møg-grim at have hængende 🙂

    Har Sonnen lavet noget mere ved softwaren så du bedre kan styre optankning af strøm om natten?

    1. Selv tak. Fedt med smartevse, den kendte jeg ikke.

     Sonnen har desværre ikke haft nogle større opdateringer på det seneste andet end muligheden for at downloade solcelledataen i et excelark. Det er stadigvæk besværligt mht. til styringen at optankningen til batteriet om f.eks. natten. Jeg ville ønske de lavede det muligt at tilgå via deres app.

 13. Hej Rasmus. Jeg har lige fået mit anlæg med 10 kWt batteri installeret. Ved du hvordan man forhindre elbilen i at tømme batteriet? Ville gerne have batteristrømmen til forbrug i huset om morgen, når strømmen er dyr.

  Jeg har Clever ladeboks.

  Kan man få elbilen til at lade uden om batteriet?

   1. Kunne du lever med at der aldrig blev brugt solstrøm til bilen?
    Hvilket jeg tror du kan, hvis du lader om natten og ikke vil bruge batteriet 🙂

    Da vil jeg mene at er der muligt, da jeg umiddelbar kan se at Sonne har en boks siddende og måle forbruget ind og ud til nettet.

    Hvis Clever laderen er tilsluttet før denne boks men efter den officiel elmåler. Skulle det gerne gøre at batteriet ikke bliver brugt til bilen.

    Mit svar er baseret på denne tegning fra sonne
    https://www.sonnensupportaustralia.com.au/uploads/2/9/8/5/29857561/published/slide1.jpg?1601267458

    1. Tak for hjælpen – jeg må undersøge videre. Lyder til, at jeg skal have fat i en elektrikker.

 14. Det er lige præcis et Sonnen anlæg jeg har. Jeg prøver at tjekke Solarmanager.dk ud. Tak for svar 👍🏻

   1. Jeg har kigge lidt på det og tænkt tanken længere. Jeg kører for meget og lader for lidt om dagen, til det kan betale sig at lade på solenergi. Så ville jeg skulle have et meget større anlæg, før det giver mening.

  1. Hej Peter.

   Jeg er faktisk lige ved at undersøge lidt ang. ladere, hvis man har solceller. Her er lige et par af mine tanker, jeg har dog ikke særlig meget kendskab til hybridbil, men tænker de fleste hybrider lader med en lavere kraft, så det ikke er nødvendigt at vælge en 11 kWs lader. Det skal du lige huske.

   Først og fremmest er der nogle overvejelser du skal gøre dig, hvis du gerne vil oplade med solcellestrøm.
   – solen skinner i dagtimerne og bilen skal derfor være hjemme i det tidsrum.
   – det er ikke muligt at få muligt at få tilbagebetaling af elafgiften (refusion) for den strøm, du bruger til opladning af bilen. (obs. Clever betaler pt. refusionsudgifterne af egen lomme)

   Når du skal oplade bilen med solcellestrøm, så skal solcellerne producere en vis mængde strøm før opladningen kan starte. Der er mulighed for at lade på 1 eller 3 faser, som har betydning for hvornår opladningen kan starte.

   Det er bedst hvis ladestanderen har en dynamisk ladeeffekt mellem 1,4–22kW (1- og 3-faset opladning). Hvilket giver de bedste muligheder i forhold til opladning med solcellestrøm.

   Disse ladestandere understøtter pt. faseskift ved solcelleproduktion med en effekt mellem 1,4–22kW
   – Easee
   – Alfen
   – Go-e
   – Zappi by Myenergi (manuelt)

   Ladere som er optimeret til solceller, men som ikke kan kan lave faseskift. Dvs. de lader først på bilen, hvis solcelle-produktionen er ca. 4,1 kWh med mindre der hentes strøm fra nettet samtidig:
   – SonnenCharger
   – ChargeAmps

   Obs. for at ladningen kan styres er det nødvendigt med en styreboks a la solarmanger.dk.

   Håber det kan bruges?

   1. Husk, det er ikke nok med en ladestation, der kan skifte mellem 1- og 3-faset opladning, du har også brug for en styreenhed, der kan udnytte dette og justere opladningsstrømmen i forhold til den tilgængelige solstrøm, hvis du kun vil oplade bilen med solstrøm.

   2. Hej Rasmus, igen super fedt blog. Men en lille korrektur: jeg har en Zappi og er ret sikker på at man kan (manuelt) skifte mellem 1 og 3 fase. Jeg lader typisk med 1 fase i Eco+ mode, dvs. kun med solcellestrøm mellem ca 1.4 og 4.1kW eller i Fast mode med 3 fase (ca. 11kW). Man kunne skifte til 3 fase i Eco+ mode som du skriver og så lader den først ca. 4.2kW.

    1. Hej Frank. Tak.

     Fedt, hvis Zappi’en kan manuelt skiftes mellem 1 og 3 faser. Jeg har prøvet at undersøge det lidt, men det har stået lidt uklart på hjemmesiden om der var én eller 2 modeller med 7 kW lader eller 11 kW/22kW lader. Men dejligt hvis den har muligheden.

     Jeg faktisk gerne se, hvordan det gøres i appen. Har du mulighed for at sende en lille video af det på sinding@me.com. Har du også en “harvi” og “eddi” i dit system?

  2. De fleste hybridbiler, kan maksimalt lades med 3,6kw – på en fase.
   Jeg ville dog alligevel vælge tre faset 11 kwh (3×3,6kwh) lader – du vil bare ikke benytte de to af faserne når du lader.

   Pris forskellen for en 1 eller 3 faset lader er typisk ret lille, i forhold til start omkostning.
   Og du er fremtidssikret

 15. Jeg synes at dine beregning mangler den elafgift du få refunderet for solgte kwh til nettet. – Som jeg forstår dig har du solgt ca. 53% af 5.484 kwh i 2021 – svarende til 2.906 kwh – Disse kwh få du umiddelbart 90 øre +moms for, da afgiften refunderes for solgte kwh til nettet.

  I kroner og øre er det trods alt ca. 3.269,84.

  1. Hej Per. Tak for spørgsmålet. Som vi snakkede om på mail, så er jeg i afregningsgruppe 3.

   Som du skriver sker det automatisk for afregningsgruppe 6. Det er desværre ikke muligt for afregningsgruppe 2 eller 3. Det ville ellers være dejligt 🙂

 16. Hej Rasmus

  Jeg synes ikke jeg kan finde din nye udregning på tilbagebetalingstiden med de nye EL priser. Måske det bare er mig men hvis du har det til at ligge kunne jeg rigtig godt tænke mig at se det.

  Skal nemlig i gang med at installere 14,5kw anlæg med et 12,5kw batteri. Min bank mand har efterspurgt hvad den forventede tilbagebetalingstid kunne være på sådan et. Smid noget ind i et diagram men det er jo at famle i blinde da der er så mega mange ubekendte.

  Kun derfor være fedt at se hvordan dit forventet regnskab ser ud da du har noget data på det.

  På for hånd tak

  1. Hej Jens. Tak for dit spørgsmål. Jeg har desværre ikke selve beregningen med den nye tilbagebetalingstid, da jeg har fået ViaSol til at sende et nyt opdateret tilbud. Du kan se tilbuddet som billede under “Tilbagebetalingstiden for solcellerne”.

 17. Hej Rasmus

  Jeg bemærker du har brugt både Vindstød og Watts som leverandør af el. Hvad skyldes at du brug Watts – da jeg umiddelbart ville mene at Vindstød er den biligst leverandør, (rent Nordpool priser) ingen abb og ingen bind?

  Du skriver at du regner med at bruge 3.000 kwh til bilen om året.
  Du beregner ud fra hvad bilen bruger af watt pr. Km, men jeg synes ikke du tager højde for de ca. 10-15% der gå tabt når bilen lades via AC stikket.

  Mine egne data siger 12% på både min Hybrid bil og min elbil

  1. Hej Per.

   Ja jeg har prøvet lidt forskelligt og egentlig var jeg mest glad for Barry (den gang det stadigvæk eksisterede). Deres app var genial med et super overblik over energiforbrug og månedlige betalinger.

   Jeg skiftede til Watts, da jeg troede at integrationen mellem mine data, pris og forbrug ville bliver bedre (altså liveopdateringer), men desværre har det ingen betydning om du er kunde hos Watts eller du bare bruger appen. Der er stadigvæk 1-2 dages venten for se ens forbrug.

   Jeg burde nok bare skifte tilbage til Vindstød eller måske prøve http://www.ewii.dk. Det kører dog fint pt.

   I forhold til spørgsmålet ang. ladetabet, så det det rigtig at jeg ikke har taget højde for det. For at være helt ærlig, så var det ikke noget jeg tænkte over i starten, men d. 30. august 2022 har jeg haft bilen i et år, så der vil jeg prøve at se, hvor stort ladetabet har været. Jeg er lidt forundret over de 12% som du skriver, det lyder af meget.

   Hvis jeg må spørge, hvordan har du målt/udregnet det med din opsætning?

 18. Hej Rasmus

  Tabet på 12% kan lyde voldsomt, en men konvertering af AC (veksel strøm) til/fra DC (jævnstrøm) er dyr.

  Det er også derfor at ladning af Solcelle batterier helst skal gøres fra Solceller direkte solcellerne som er DC og ikke fra elnettet.
  Jeg har ikke lavede de stor beregninger på dette (endnu), mit gæt er omkring 10%

  Et sted som vi ikke rigtig tænker over, er f.eks. vores lader til mobil telefoner – her kan tabet være helt op til 25% i konventering fra AC til DC.

  Så her et svar på dit spørgmål:

  Vi har to biler (en hybrid og en rent el) der skal lades.
  Hver bil har sin egen lader, henholdsvis en 3,6 kwh en fase lader og 11 kwh lader med 3 faser (bilen kan dog kun lades med 7,2 kwh).

  Før hver lader er der monteret en elmåler, som hver femte minut bliver aflæses alle elmålerne, og data gemmes i en database.

  Derudover henter jeg hver minut, data fra Volkswagens, om bilernes km-stand, SOC og de øvrige data som Volkswagen stiller til rådighed.

  Baseret på ovenstående data beregner jeg :

  Ladningernes start og sluttidspunkt,
  Kwh som er sendt bil laderen, og hvormange kwh bilen har modtaget.

  Baseret på ovenstående tal kan jeg beregne tabet, hvor hver eneste ladning. Tabet er højere om vinteren end om sommer.

  Jeg har ene Clever ladebrik som jeg nogle gange har brugt, på en 11 kwh AC lader.
  Her ser jeg samme forskel, blot set hvad bilen mener den har modtagede og hvad Clever siger de har leveret.

  På DC ladninger tabet umiddelbart 0%, men husk at Clever har et tab når de konverter fra AC til DC 400 volt.

  En af grundene til DC ladning kan være er dyrere pr. kwh end AC er netop dette tab.

  Da du har en Skoda, er jeg ret overbevist om at det samme type lade modul der sidder i vores biler.
  Så jeg vil forventede at tabet for dig er af samme størrelse.

  /Per

  1. Hej Per.
   Så fik jeg endelig tid til at kigge lidt mere på ladetab og hvad der sker under konvertering af AC (veksel strøm) til DC (jævnstrøm). Hold da op hvor går der egentlig meget energi tabt!
   Jeg har ikke kunne lave de samme mine beregninger som dine, da jeg ikke har en elmåler før min lader. Jeg har dog sat en disclaimer med info om at “*i dette regnestykke har jeg ikke taget højde for ladetabet, når der ved opladning med hjemmelader sker en konvertering af AC (veksel strøm) til DC (jævnstrøm). Ladetabet ligger på omkring 10-15 % alt efter årstid og biltype (dette er ikke noget jeg har beregnet, men taget fra andre undersøgelser).

   Tusind tak for at gøre mig opmærksom på det. Jeg har nu prøvet at lave en udregning for vores elforbrug med elbilen:

   Vi fik vores Skoda Enyaq d. 31. august 2021 og et år efter har vi kørt 15.884 km og opladet med 2.991 kWh hjemme (med en stor del solcellestrøm) + ladet udenbys i 2021 med 103,3 kWh (á 407,86 kr.) og i 2022 med 281,9 kWh (á 1.303,17 kr.)

   På de 15.884 km (det første år) har vi i alt brugt:

   Opladning i alt for et år: (2.991 kWh + 103,3 kWh + 281,9 kWh) = 3.376,2 kWh

   Prisen for at køre de 15.884 km er (3 kr. pr. kWh * 2.991 kWh + 407,86 kr. + 1.303,17 kr.)* = 10.684 kr. Den pris har vi ikke betalt, da en stor del af strømmen kommer fra vores solcellerne. Hvor stor en del af strømmer som kommer fra solcellerne kan jeg desværre ikke sige.

   Vores elbil har ca. kørt 21,3 km/100 kWh – dvs. ca. 4,7 km pr. kW. Vi har ikke helt kunne ramme de 5,5 kW pr. km som var målet, da vi kører meget motorvej*.

   * Vores udregning for første år ligger på 21,3 kWh/100 km – altså ca. 4,7 kW pr. km. med denne udregning: (3.3376,2 kWh/15.884 km) * 100 = 21,3 kWh/100 km

 19. hvis du opper dine batterier til 5kwm mere vil du så ikke kunne bruge mere af din gemte strøm om aften og nat og dermed købe mindre strøm?

  1. Hej Brian. Ja, det ville være fedt med 5 kW batteri mere, men prisen for batterier er ret høj for tiden. Så det bliver ikke lige nu at jeg skal udvide anlægget.

  1. Hej Per.
   Hold da op. Det er helt vildt. Det havde jeg ikke set komme, men selvfølgelig skal Cerius og Radius også betale mere i form af strømtabet, når elprisen stiger. Jeg havde bare ikke lige set at de ville smide det på os forbruger i første omgang. Det går jo hen og bliver en del penge også, så du har nok ret med de 3,5-4,0 kr pr. kWh. inklusiv. elafgiften. Det er en vildt tid vi lever i.

   1. Vi skal kan dog glæde os over at disse selskaber Cerius og Radius skal have et nul resultat. Evt. overskud skal tilbage til forbrugen.
    Det så vi i 2021 i Cerius område – hvor Cerius betalte, som jeg husker det 400 mill tilbage. Dette sket ved at du i det meste af 2021 hvis det ikke var hele 2021 – fik en rabat der svarede til det Cerius udgiften pr kwh.

   1. Tak
    Jeg er hobby-solcellemand. Har dog gennem tiden – arbejde inden for elbranchen (men ikke som elektriker).
    /Per

 20. Hej

  Jeg kunne godt bruge et eksempel på hvordan en regning for el ser ud i forhold til alle de forskellige tariffer. Både på en afregning for produktion af strøm men også den “almindelige” for betaling af strøm. Gider du lægge den op på siden, så vi kan blive klogere?

 21. Jeg har med stor interesse læst samtlige indlæg i denne blog, som jeg netop er faldet over i min søgen efter viden. En ting jeg imidlertid undrer mig over, at ingen har berørt er følgende: “Jeg har solceller 6Kwp og sender pt. ca. 50% af min produktion ud i nettet. Jeg har også en luft til luft varmepumpe til rumopvarmning og en luft til vand til mit brugsvand. Den fungerer samtidig som rumventilation.
  Jeg overvejer nu at købe en elbil.
  Mit spørgsmål er, om jeg kan købe en elbil og et lade system, der gør det muligt at lade på bilen når solen skinner og jeg har overskudsproduktion, og når jeg så har behov for strøm i huset, vil jeg så hente hente strømmen fra bilen.
  Derudover vil jeg gerne kunne lade bilen (om vinteren) fra nettet når strømmen er billigst, og dernæst bruge bilens batteri som batteribank i de dyre perioder.”
  Jeg har fundet en artikel i Alt om data fra 2020 der beskriver netop dette emne, og her handler det om et forskningssamarbejde mellem VW og Hager Group. Jeg har ikke kunnet finde noget hos VW eller andre omkring hvor langt man er. Er der nogen i dette forum der har viden om hvilke muligheder – om nogen – der er for et sådant setup.

  1. Hej Ole.
   Tak for din besked. Den udfordring du beskriver hedder V2G eller V2H. Desværre er udviklingen de sidste par ikke gået hurtigt og siden VW Gruppen meldte (for 2 år siden) ud at de også vil være klar med bidirectional ladning, så har vi ikke hørt noget. Vi må vente tålmodigt, men mon ikke der er gang i udviklingsafdelingerne for at komme først med en løsning. Jeg er begyndt at skrive lidt om det her: https://www.lifelab.dk/hvad-er-bidirectional-ladning/

 22. Det kort svar: Standarden for ladestikke, som benyttes i alle nye el-biler i EU, understøtter ikke muligheden for at hente strøm fra bilen.

  Bl.a Kia tilbyder dog en muligheden for at købe en inverter der kan giver dig 220 volt ud af bilen. Men de 220 volt kan ikke umiddelbart kobles til dit elnet.

  /Per

  1. det er både rigtigt og forkert.
   type2 stik understøtter ikke bidirectional ladning p.t.
   men CCS stikket gør, da det er koblet direkte på batteriet, via en kontaktor. bilens software kan dog hindre at den afgiver strøm. Men det kræver også en lader med CCS protokol, og de er normalt kun i “fast charger” de sidder.

 23. Hej Rasmus

  Tak for al din info her på hjemmesiden, det er en stor hjælp når man som mig søger efter al den information man kan finde.
  Jeg har bestil et anlæg fra Viasol, ligesom dig, mit er på 9,8 Kw med et 15 Kw batteri og det helt store spørgsmål er hvad jeg kan forvente af produktion. Din tal fra 2021 og 2022 giver et godt overblik så et par spørgsmål

  1) som jeg beregner dine tal har du en produktion/indstråling på 88,5 % i 2021 og 96,5 % hidtil i 2022, hvor meget regnede Viasol med din indstråling var ?

  2) Har du trukket tal ud fra hvor meget di batteri har leveret pr måned ? og i givet fald har du købt strøm via den indbyggede Algoritme (Virker det) det bliver jo speciel interessant når vi ser på 2023 med de nye tariffer mellem 1700-2400

  På forhånd tak for evt svar og tak for en fin hjemmeside

  Jens Rye

  1. Hej Jens.
   Tak for ordene – dejligt at det kan hjælpe.

   Det fede er dog også at jeg bliver klogere. Jeg kan nemlig ikke svare på dit spørgsmål 1. Det har jeg aldrig hørt/tænkt over, men jeg tænker det kan findes her: https://www.lifelab.dk/wp-content/uploads/2022/12/PVSOL_Grubeloeken-8-Soroe.pdf

   Hvordan har du beregnet tallene?

   Spørgsmål 2:
   Det er vildt svært at hive tal ud fra batteriet, men jeg er igang med en manuel beregning i forhold til at lade batteriet op af natten. Jeg er dog ikke tilfreds med softwaren, det er lidt bøvlet. Det er vildt ærgerligt, men jeg håber at Sonnen er klar med en opdatering til næste vinter.

   1. Hej Rasmus

    Tak for dit svar

    Da jeg er nybegynder i sol er mine udregninger ganske simple – jeg tog din produktion i forhold til dit anlæg så 5576/6300*100 =88,5 Viasol siger 88,6 i performance ratio så bang in line, men dine 2022 tal er Whau du har produceret 6157 pr 30/11 hvor Viasol siger Peak 6,5*0,885 =5575 det er impornerende

    Upload endelig alle batteristats, Kasper Thomsen har en Discharge på 2300 Kwh på et 13 Kw batteri så et ret pænt tilskud og han kan ikke købe strøm så det er ren solopladning, men igen jeg er nybegynder så har meget at lære

    1. Hej Jens

     Tak for udregningen. Det må siges at godkendt. Det er jo bare dejligt, men det har jo også være et helt exceptionelt godt år med sol.

     I 2021 får jeg det til 5484/6300’100=87% som var uden januar og størstedelen af februar. Det er meget godt lige at kende til de tal. Tak for det.

     Ja når jeg er blevet klogere på batteriet og har lidt mere data, så lægger jeg det hele ud.

     Vi snakkes.

 24. God hjemmeside med megen info.
  Nogle steder står der stadig at bilen bruger “5,5 Kwh pr. Km” . Du mener nok at bilen kører 5,5Km pr. Kwh.
  Men tak for god info.
  Vh Claus

 25. Hej Rasmus.

  Super interessant blok.

  Overvejer selv et anlæg med batteri.

  Jeg kan se på dine videoer at batteriet er placeret i din carport. Har du varme i din carport?
  Har talt med en Sonnen installatør som sagde at ved 12 grader begynder batteriet at skrue ned ved kapaciteten.
  Hvad er din oplevelse sf det?

  Mvh. Philip

  1. Hej Philip.

   Mange tak. Dejligt du kunne blive inspireret.

   Mht. batterierne, så er det korrekt at de er placeret i en isoleret garage, hvor jeg har en elradiator kørerende. Der er altid min 5 grader og det er fungeret godt sidste vinter. Jeg har ikke oplevet at der har været mindre kapacitet eller ydelsen har været dårligere, men nu hvor du skriver det så vil jeg lige holde eksta øje med det.

   Jeg har faktisk haft større udfordringer med at holde temperaturen ned i garagen om sommeren, når der er fuld sol og inverterens blæser kører på fuld drøn.

 26. Hej Rasmus

  Jeg har nu fået mit eget anlæg op og køre – i den forbindelse har jeg undersøgt en del om hvordan man får mest ud af sit Sonnen batteri – vi bliver lidt “snydt” i vores del af verden se her

  https://www.youtube.com/watch?v=AifTq_9Njdk

  Det gælder den Amerikanske udgave af Dashboard 2,0 der har de alle de ting jeg håbede på / forventede.

  Pt prøver jeg selv at lade mit batteri op to gang pr dag 00-0500 og 1200-1700 og derefter bruge strømmen i de to “dyreste perioder 0700-1200 og 1700-2400 det virker ganske fint pt.

  Har skrevet til Viasol for at få lidt flere svar på hvornår funktioner i US udgaven bliver tilgængelig i vores del af verden.

  Godt nytår

  1. Hej igen. Har du hørt noget fra ViaSol ang. opdatering? Det er vildt at der er står stor forskel på Europa og USA modellen – det undre mig meget. Det ville være fedt at få systemet opdateret, så håber de vender tilbage. Hilsen Rasmus.

   1. Hej Rasmus

    Jeg skriver frem og tilbage med Viasol, jeg rykker jævnlig for svar, de siger de har skrevet til Sonnen men ikke fået svar tilbage – hmm

    Jeg har også fundet ud af hvordan du kan “snyde” dit batteri så det ikke aflader straks du har ladet det op

    Jeg køre nu med opladning 00:00-05:00 15000 kw (Her bliver det fyldt helt op)

    Så bruger vi strømmen ned til ca 60-70% i løbet af morgen/formiddag

    kl 10:00 sætter jeg det til at lade igen med 500 kw

    Så nu aflader det ikke men lader langsomt op + evt Sol fra cellerne.

    Kl 15:00-17:00 sætter jeg det til at lade igen med 15000 kw så det er helt oppe på max når vi skal bruge det i de dyre timer 17:00-2400

    Dette fungere helt fint.

    Jeg skal prøve den “intilligente” løsning ASC her vil det se på forbrugsmønster og vejrudsigt, men ifølge Viasol virker det først når der er mere sol – de mente marts måned.

    Men de er ikke hurtige med svar

    God søndag

 27. Hej Jens.
  Tillykke med anlægget og tak for at dele. Vildt at det er en 2 år gammel video. Hvorfor har vi ikke fået det til Europa – det er meget mærkeligt.
  Har du leget lidt med “Max power from grid” eller hvordan lader du batterierne i løbet af dagen/natten?

 28. Hej igen

  Igen nu er jeg “Newbie” i det her men som jeg har læst/set på diverse medier/Youtoube skal Max sættes til dit batteris størrelse i mit tilfælde 15 Kw, og det fungerer rigtig fint med de to lade perioder p.t. batteriet når fuld power hver gang.

  Jeg har dog planlagt at sætte det på ASC (Automatic self consumtion) om nogle dage og lade det køre i en uge for at tjekke evt forskel

 29. Hej Rasmus

  Tusind tak for uvurderlig hjælp til vor projektgruppe vedr. solcelleanlæg og ladeudstyr.

  Jeg har nu mailet dig en opfølgning, hvor du endelig må vende tilbage, hvis de har spørgsmål.

  Go’ week-end !
  /Mogens

Leave a Reply