digital bruser oras

Spar vand & energi med en digital håndbruser

Jeg er blevet overrasket over, hvor meget energi der skal bruges til at lave varmt vand. De nuværende elpriser gør at det faktisk kan være en omkostelig affære, da det varme vand i rigtig mange hjem bliver opvarmet af en varmvandsbeholder med en elpatron. Jeg vil derfor undersøge om en digital bruser kan være med til at reducere vores families vand- & energiforbrug på en let og overkommelige måde. I følge Bolius kan en familie nemlig spare op mod 5.000 kr. om året ved at tage fem kortere bade om ugen (á 5 min) i stedet for fem bade af 15 min.

66 % af det varme vand, vi bruger i hjemmet, bruges i badet

Den digitale håndbruser Oras Hydractiva
LED-lampen lyser rød – det er tid til at stoppe badet.

Håndbruseren skal ændre vores vaner

Jeg tror at vi kan ændre vaner, hvis min familie og jeg bliver husket på at vi skal gøre badene kortere eller skrue lidt ned for det varme vand. Når vi står i badet mister vi tit tidsfornemmelsen, men ved at blive opmærksom på badetiden, så kan vi gøre badene kortere og dermed bruge mindre vand & energi.

Oras har lavet en digital håndbruser, der kan vise forbrugstrends, flowmængde, energi & vandforbrug og ikke mindst sætte mål for mængden af vand, der må bruges ved hvert bad. Målet med den digitale håndbruser er at reducere vores vand- & energiforbrug uden at det koster en bondegård, er komplekst eller går ud over komforten. Så kan vi nemlig tage brusebade med god samvittighed!

LCD-displayet viser temperatur og vandforbrug.

Sådan blev håndbruseren er testet

Vi har nu brugt den digital håndbruser i 20 dage og vi har ca. brugt 5 m3 vand i hele husholdningen, hvoraf 1,28 m3 er brugt til at vores bade. Dvs. at ca. 24% af vores vand har vi brugt til at bade i. Vi har i perioden badet i gennemsnitligt 6 min 42 sek, og brugt 23.7 liter i gennemsnit pr. bad som har kostet omkring 1 kWh pr. bad at varme op.

Følgende spørgsmål vil jeg prøve at besvare for at se om den digitale håndbruser kan være med til at gøre en forskel:

  • Er det muligt at spare på vandforbruget og strømforbruget med den digitale håndbruser uden at gå væsenligt ned på komforten? 
  • Kan den indbyggede temperatursensor i brusehovedet være med til at mindske vores energiforbrug og hvilke muligheder giver den?
  • Hvordan virker lcd-skærmen og app’en? Er det bare en gemik eller er det faktisk noget som kan bruges i hverdagen?
Oras Hydractiva er lige blevet tændt og LED-lampen lyser grøn.

Hvilken værdi giver bruseren?

Jeg er blevet overrasket over, let det er at glemme tiden i badet og hvor hurtigt, jeg så har brugt 50 l vand eller mere. Det er selvfølgelig en gemik at have bluetooth i brusehovedet, men jeg synes det giver rigtig god mening at indsamle data om vores bade. Det er jo voldsomme tal som bliver vist og det er helt vildt hvor meget vand vi bruger på et bad.

Det er især smart at der kan sætte mål for vandforbruget som vises med farver på brusehovedet med LED-lampen. Det er god og informativ måde at vise både børn og resten af familien, at det er tid til at slukke for vandet.

Jeg er sikker på, at vi på den lange bane kommer til at bruge væsentlig mindre vand og der af mindre energi, da vores bade er blevet kortere. Den digitale bruser har skabt et fokus på vores vand- & energiforbrug. Det er især ved at det bliver meget visuelt, hvor meget varmt vand vi bruger.

Når det kommer til stykket, så er det en super lækker bruser med bløde vandstråler og en god kvalitet. Der er dog også plads til lidt udvidelser og forbedringer. Jeg synes det kunne være lækkert at have datoer på badene i appen, så vi kunne se, hvor mange bade vi tager om dagen/ugen/måneden mm. Desuden er der en udfordring, når vi er to eller flere der bader lige efter hinanden, så bliver badet talt som ét bad (selvom der går 5 min eller mere i mellem). Det er også sjældent at lcd-skærmen på brusehovedet bruges, da vores håndbruser stort set hele tiden hænger på væggen.

Såden fungerer den digitale bruser

Opsætningen er lige ud af landevejen. Det går hurtigt at sætte brusehovedet op med bluetooth og samtidig vises der små spare tips, hvilket virker super godt. Det er en meget intuitiv og en let opsætning alle kan være med på. I nedestående galleri kan du se screenshoots fra opsætningen:

Opsætning af brusehovedet

Hvad kan jeg se i appen Digital Håndbruser

Der er en del information i app’en, som jeg synes er rigtig fedt. Appen giver et godt overblik og er meget brugbar. Der er 5 “sider” i appen som viser:

  • forbrugshistorik, som viser det totale forbrug
  • fællesskab, som viser hvor dit forbrug ligger i forhold til andre
  • hjem, som viser flowmængde, gns. vand & energi forbrug og temp.
  • tilpas, hvor du kan opsætte mål for liter vand du må bruge pr. bad
  • indstillinger, hvor du kan opdatere brusehovedet samt login

Forbrugshistorik

Det er muligt at se ens forbrugshistorik vist med de 10 sidste bade i et søjlediagram og en graf med de seneste 100 bade. I bunden af siden vises vandforbruget i liter og energiforbruget i kWh. Det er muligt at scrolle gennem badene, så jeg kan se historikken i forhold til badenes længde og energiforbrug.

Det ville dog være fedt, hvis det var muligt at have et dato interval i samme oversigt. Så vil vi kunne se om vi bader flere eller færre gange i løbet af en uge/måned. Det er måske en feature som kan komme via en software-opdatering senere.

Forbrugshistorik som viser vandforbrug og energiforbrug i badene.

Fællesskab

Fællesskab er en side som viser, hvor vi som hustand ligger i forhold til andre på energi og vandforbruget. En meget sjov lille gemik, men det ville være godt hvis der var tal eller enheder på grafen for at gøre tallene endnu mere valide.

Hjem

Hjem-siden er nok den jeg kigger mest på for at se vores gennemsnitlige badetid og vandforbrug. Det er meget imponerende der vises realtime tal i appen, når der skrues op eller ned for flowmængden eller temperaturen. Det er ret godt lavet og jeg kommer flere gange til at tage min mobil med i badet for at se på tallene.

Mål

Mål-siden er hvor målet for ens vandforbrug sættes. Det er en genial feature som er koblet sammen med en LED-pærer på brusehovedet, som skifter farve efter vandforbrugsmængden. Som standard står hvert bad til 50 liter, men vi har nu sat vores mål op til at vi kun skal bruges 30 liter pr. bad.

Leave a Reply