Solceller på garage

Ladestandere som er optimeret til solceller

OBS. Der sker vildt meget på dette område for tiden og der kommer hele tiden ny produkter og opdateringer. Hvis du har gode råd eller erfaringer, så skriv gerne i kommentarfeltet.

Det er fantastisk fedt at oplade elbilen med strøm fra mine solceller. Det kræver dog også lidt arbejde at være mere opmærksom, når solen skinner, så det kan oplade elbilen. Jeg har et 6,3 kWp hybrid solcelleanlæg fra Sonnen på garagen og jeg oplader elbilen med mest muligt solcellestrøm. Den bedste periode er selvfølgelig fra maj-oktober, hvor der er flest solskinstimer, men der er også enkelt gode dage i vintermånederne.

Ladestandere til solceller

Jeg har prøvet forskellige ladestandere og jeg undersøger stadigvæk markedet for at blive ved med optimere min opladning af elbilen for forbrug af strøm i huset. Jeg startede med Charge Amps Halo (+ deres AmpGuard) ladestander, men jeg har det sidste år brugt en SonnenCharger. Begge ladestandere har begge fungeret ok, men muligheden for at lade med én lavere hastighed end 4,1 kW (ved ren solcellestrøm) har ikke været muligt med de to laderstander.

Mit solcelleanlæg producerer sjældent mere 4,1kW, da jeg har et mindre solcelleanlæg på 6,3 kW og derfor skal jeg tillade import fra elnettet som supplerer op til minimum effekt. Jeg har nu fået en ny og bedre løsning i forhold til brugervenlighed og optimering af solcellestrømmen til opladning af elbilen med Solar Manager og en Easse-lader. Bilen kan nu allerede starte opladningen, når der er en overskudseffekt på minium 1,4 kW ved 1-faset ladening. Det smarte ved dette setup er at laderen skifter automatisk mellem 1 og 3 faset ladning, så der ikke skal købes strøm fra nettet. Læs mere om mit projekt med Solar Manager her:

Hvilke spørgsmål vil jeg prøve at besvare?

I nedenstående blogindlæg vil prøve at besvare følgende spørgsmål:

 • Hvilken ladestander skal jeg vælge, når jeg har solceller?
 • Er det muligt at oplade elbilen med kun med solcellestrøm?
 • Kan det betale sig at oplade elbilen med strøm fra solcellerne?

Overvejelser ved opladning af solcellestrøm

Først og fremmest er der nogle overvejelser du skal gøre dig, hvis du gerne vil oplade med solcellestrøm. 

 • solen skinner mest i dagtimerne og bilen skal derfor være hjemme i det tidsrum for at udnytte sol bedst. 
 • det er ikke muligt at få muligt at få tilbagebetaling af elafgiften (refusion) for den strøm, du bruger til opladning af bilen.*
 • du skal have lyst til at følge med i din strømproduktionen på din solceller, så du kan få mest mulig strøm på din bil. 

* Clever betaler pt. refusionsudgifterne af egen lomme.

solceller på fladt garagetag
Solceller kan sagtens bruges til at lade elbilen op med den rette oplader og styring.

Ladebokse med faseskift

Når du skal oplade bilen med solcellestrøm skal solcellerne producere en vis mængde strøm før opladningen kan starte. Der er mulighed for at lade på 1 eller 3 faser, som har betydning for hvornår opladningen kan starte. 

Det er bedst, hvis ladestanderen har en heldynamisk ladeeffekt mellem 1,4–22 kW (dvs. at ladestanderen kan lave faseskift mellem 1- og 3-faset opladning). Hvilket giver den bedste mulighed i forhold til opladning med solcellestrøm. 

Disse ladestandere understøtter pt. faseskift ved solcelleproduktion med en effekt mellem 1,4–22 kW:

*disse lader kan lave et automatisk skifte mellem 1 og 3 faset ladning ved brug af et Home Energy Management System f.eks. Solar Manager.

**det er selvfølgelig mest bekvemmeligt, hvis laderen kan skifte mellem automatisk mellem faserne, men i praksis er det oftest godt nok at have laderen kørerende på én fase (hvis den kan), da biler så kan starte opladning allerede ved 1,4 kW. Det er især godt, når det er et mindre solcelleanlæg.

Ladere som kan bruges med solceller

Ladere som er optimeret til solceller, men som desværre ikke kan lave faseskift. Dvs. de lader først på bilen, hvis solcelle-produktionen er 4,1 kW eller højere (dog kan de godt lade, hvis der hentes strøm fra nettet samtidig). 

Følgende modeller kan bruges med solceller:

Hvorfor købte jeg ikke en anden lader?

Da jeg selv købte ladestander og solceller i 2021 var det ikke særlig udbredt mht. opladning af elbilen med solcellestrøm. Der var ikke mange producenter på det tidspunkt som kunne levere ladestandere med automatisk faseskift. Og for at sige det lige ud, så var det desværre ikke noget sælger eller jeg selv var opmærksom på, da jeg købte mit solcelleanlæg og laderstander.

Efter mit kendskab med ChargeAmps Halo og SonnenCharger ærger det mig, at de ikke kan bruge 1 fase eller lave skifte mellem faserne. Hvilket gør at jeg ikke på sammen måde kan udnytte min solcelleproduktion som jeg rigtig gerne vil. 

solceller på taget
Solceller lægges på taget af min garage.

Energisystemer – HEMS

Der er på det sidste begyndt at ske en del med forskellige management-systemer “HEMS” (Home Energy Management System) eller bare EMS, som kan styre husets energi. I forhold til solceller, så er der et par systemer som jeg synes er interessante:

Disse systemer er noget jeg i fremtiden vil dykke mere ned i og bliver meget klogere på. Jeg drømmer nemlig om at kunne udnytte endnu mere af min egen solcellestrøm.

15 tanker om “Ladestandere som er optimeret til solceller”

 1. Tak for din kortlægning her. Jeg har været på jagt efter en smart lader som kan udnytte solcellestrømmen bedst muligt. Det ser ud til at Easee og Equalizer er løsningen for mig. Jeg mangler “blot” svar fra netselskabet om HAN-porten i den nye afregningselmåler jeg har fået monteret er aktiv.

  1. Hej Anders.
   Godt at høre. Jeg har desværre ikke prøvet Easees Equalizer endnu, men du må meget lige give en melding hvis du går den vej. Jeg vil rigtig gerne høre mere om deres produkt og din oplevelse. Jeg får selv installeret Easee laderen og Solarmanager i morgen, så glæder mig meget til at prøve det af.

   1. Jeg har åbenbart taget forskud på glæderne. Easee kan åbenbart ikke for nuværende lade ud fra EV-produktion. WallBox kan, men den mangler i min optik muligheden for at regulere ladestyrken langt ned.

    Jeg hører meget gerne hvordan det går med Easee og Solarmanager.

    Jeg har fået HAN-porten aktiveret af netselskabet og jeg håber der findes en mulighed for at benytte dét sammen med en smart lader.

    1. Æv. Jeg er dog blevet glædelig overrasket over Easee-laderen og Solarmanager. Det ser virkelig lovende ud. De sidste par dage har min eget forbrug af solcellestrømmen ligget på (Self-consumption) 85%-95%, hvor det normalt ligger ved 70%. Jeg er ved at skrive lidt mere om Solarmanager. Så der kommer noget snart.

 2. Hej Rasmus.
  Fedt med nogle “real life experiences”.
  Vi har lidt brug for råd og vejledning.
  Vi har bestilt en Kia Niro EV elbil, og håber den kan leveres inden nytår.
  Men vi skal ud have en ladeboks, der kan arbejde sammen med vores solcelleanlæg fra 2017 (størrelse 7,95 kWp).
  Vi får skiftet vores elmåler på onsdag, til en summationsmåler. For at få bedst udnyttelse af vores solenergi.
  Vi kigger mest på Easee laderen, men ved ikke helt om den kan fjernstyre (via app), så vi får den optimale udnyttelse af vores egenproduktion, når denne er tilgængelig.
  Vil du anbefale Easee til vores behov og skal vi evt. overveje at tilkøbe en en manager eller Easee equalizeren?
  Vh Lykke

  1. Hej Lykke.
   Tak for din besked. Jeg er selv meget glad for Easee-laderen, men den kan ikke stå alene i forhold til smartopladning. Der skal styring til fra Solar Manager eller Easee Equalizeren. Jeg har desværre ikke selv prøvet Equalizeren, men hvad jeg kan læse, så har den på ingen måde de samme muligheder og features som Solar Manager.

   Uden at kende jeres kørselsbehov og jeres mulighed for at lade, når solen skinner, så ville jeg selv vælge Easee-laderen og Solar Manager. Læs lidt om den her: https://www.lifelab.dk/solar-manager/

   Jeg håber at elbilen kommer snart, så I kan nyde at få lidt solcellestrøm på bilen. Skriv gerne tilbage med jeres valg.

 3. Hej Rasmus.
  Tak for din tilbagemelding.
  Når man læser om Easee laderen står der “man kan styre og overvåge sit forbrug gennem appen”. Men det kan man så ikke hvis man har solceller?
  Ved du om der er andre produkter end Solar Manager som kan det samme?

  Vi har stadig ikke fået vores elbil.

  1. Hej Lykke.

   Jeg har stadigvæk Easee appen installeret og den viser fint mit forbrug (den styrer dog ikke opladningerne, det gør jeg gennem Solar Manager).

   Jeg har flere gange kigget på Smappee.com som kan en masse. Jeg synes dog at det virker til at være lidt mere besværligt at komme igang med dette system. Jeg har dog ikke prøvet det, men jeg har hørt om flere som taler godt om det.

 4. Jeg er helt ny på EL-bil og venter på at få installeret solceller, kan det passe at Clever ikke understøtter solcelle energi opladning ved skift imellem 1 og 3 fase

  1. Hej Søren. Jeg kender desværre ikke Clever helt i detaljerne, men så vidt jeg ved er det ikke muligt for Clever-laderen at skifte mellem 1 og 3 faset ladning. Clever betaler dog (en form for refusion) til folk som har solceller, men det er et beløb som de betaler af egen lomme, så hvorlang tid de vil gøre det endnu er ikke til at vide. Håber det kan bruges? Hilsen Rasmus.

 5. Hej Rasmus,

  Spændende læsning 🙂

  Jeg har netop købt en ny solcellelader fra ampera.dk den kan skifte mellem 1 og 3 faser via app,
  spændende når jeg får den prøvekørt 🙂

  De ladere jeg har brugt hidtil, har kørt fint på 2 faser (når jeg undlader fase L3) det har jeg brugt da mit solcelle anlæg er 2 faset, hvordan tænker du de solcelle ladere med auto skift vil køre med fase L1 og L2 ?

   1. Det blev til den nye V2C Trydan lader jeg købte 😉
    jeg har i en del år, søgt efter den perfekte solcelle lader, den kunne tage 3 trin på faserne, med det findes jo ikke…

    Jeg har gr.6 solceller, og har sat et off grid op ved siden af udelukkende til elbiler, anlægget bliver udvidet lidt til foråret 🙂

Leave a Reply