Vildmarksbad på el

Jeg ved det godt – det er ikke helt korrekt at kalde det et vildmarksbad, men så lad os kalde det en spa med pynte brædder. Vi har i mange år haft et rigtig brændefyret vildmarksbad uden plastikindsats, men med indbygget brændeovn. Nu er vi dog flyttet til et villakvarter og vi har måtte opgive vildmarksbadet, da én af naboerne desværre var generet af røgen. Vildt ærgerligt for det er noget helt særligt at bruge tid på at varme karret op for herefter at nyde det varme vand i røg og damp.

Overskudsstrøm fra solcellerne varmer op

Nu har vi købt et vildmarksbad med filterpumpe og uv-filter på el, så vandet hele året rundt 37 grader. Det er faktisk en spa og det koster selvfølgelig lidt strøm, men det er meget mere overkommeligt. Vi har købt udespaen hos poolworld.dk, som også sælger mange andre typer spa eller vildmarksbad.

Vi valgte et vildmarksbadet med elvarmer, da vi om sommeren har meget overskudsstrøm fra vores solcellerne. Det betyder at i sommerperioden er det meget billigt at holde spaen kørende omkring de 37 grader, da elvarmeren er sat til at kører i dagtimerne, hvor solen skinner.

Til vinter kan det være, at vi lukker ned for badet i de meget kolde måneder, hvis strømprisen løber endnu mere løbsk. Karet er dog isoleret godt fra producentens side. Vandtemperaturen falder kun 2 grader i løbet af natten fra kl. 22-09 (med ca. 15 grader udenfor), hvor el-varmer og pumpe ikke kører i det tidsrum. Producenten siger at udespaen bruge ca. 6 kWt hver dag regnet ud på et helt år. Du kan læse mere om vores solcelleprojekt her.

Vandkvaliteten er yderst vigtig

Med et vildmarksbad på el er det er super let at holdet vandet varmt og det eneste vi skal sikre os er at badevandet er i top med klor og god rensning. Heldigvis findes der forskellige hjælpemidler som f.eks. bundsugere og digitale pooltestere. Jeg vil viser jer min Bundsuger BC50 og min digitale pooltester fra BWT som bare fungere super godt til at holde spaen ren og altid bade klar.

Bundsugeren gør spaen ekstra ren

Bundsugeren BC50 fra BWT gør det let at rengøre min spa/vildmarksbad, men den kan også bruges til andre fritstående pools og bassiner op til 25m3.

Kraftig motor og fin sugekraft

Det er en kraftig motor som giver en super fin sugekraft og de to aftagelige børstehoveder er gode til de store flade, men det er også muligt at komme ind i hjørnerne.

bwt bc50 bundsuger til spaen
BWT Bundsuger BC50 larmer ikke meget og fungerer godt i spaen.

Bundsugeren støvsuger let sand, grus og andet skidt og møg med op og der følger to typer filtre med. Heldigvis er filtrene lette at rengøre under vandhanen, så bundsugeren er hurtig klar igen.

Bundsugeren larmer ikke meget og ungerne har derfor også fornøjelse med at bruge den, da de kan dykke ned på bunden og støvsuge. Heldigvis kan der kobles en teleskopstand på bundsugeren, så jeg ikke behøver at dykke med den.

Digital pooltester måler din vandkvalitet

God vandkvalitet er især vigtig, når jeg ikke skifter vandet særlig tit. For at bibeholde det gode badevand, bruger jeg en Digital Pooltester fra BWT. Den gør arbejdet meget lettere, når vandet skal testet og den rette dosering af klor eller PH skal tilsættes.

Den digitale pooltester sender data til app'en og den gør det super let at overvåge spaen.
Den digitale pooltester sender data til app’en og den gør det super let at overvåge spaen.

Pooltesteren er koblet på wifi og sender dataen direkte til min app på mobilen. Desuden får jeg anbefalinger til doseringer uden selv at skulle teste og beregne. Det må jeg sige er super let at overvåge spaen med appen.

Pooltesteren er en lille plastikboks på 15x11x6 cm og den er både kompatibel med iOS og Android. Den kobles på wifi, når den skal sende data fra spaen/poolen. Pooltesteren bruger bluetooth, hvis der skal ændres i opsætningen eller den skal firmware opdateres. Det fungerer godt og jeg har endnu ikke mistet forbindelsen til pooltesteren via wifi, selv om den ligger i vandet under et 10 cm tykt spa-overtræk.

Sådan virker min digitale pooltester med appen.

Pooltesteren måler efter forskellige ting

 • PH værdi (vandets surhedshedsgrad)
 • Temperatur (følger svingninger i temperaturen)
 • ORP (måler desinfektionsmiddel som klorin, salt, brom)
 • TDS værdi (samlede vægt af alle opløslige stoffer i vandet)
Pooltesteren kan sende data 24/7 til app'en med forbedringer til vandkvaliteten.
Pooltesteren kan sende data 24/7 til app’en med forbedringer til vandkvaliteten.

Pooltester app’en overvåger spaen

Det er imponerende, hvor meget data pooltesteren kan opsamle og det er mega fedt med de forskellige anbefalinger om dosering eller løsninger der er for at forbedre vandkvaliteten.

Øverste tekstboks i appen viser hvordan vandkvaliteten kan forbedres ved nogle få forslag. Der kan f.eks. stå; “Enjoy your slim. When you are ready, these few recommendations should help you improve your Water Index”. I dette tilfælde er pH værdien faldet til 6,8 og ORP er også på et minimum.

Anbefalinger i pooltester-appen for at forbedre Water Index'et.
Anbefalinger i pooltester-appen for at forbedre Water Index’et.

Vandet kan også have brug for øjeblikkelig hjælp, hvis du som jeg har glemt at fylde klortabletter i flydedispenseren, så kommer der besked i app’en som fortæller; “Your water needs immediately attentition. Here are my suggestions to help you regain safe and healthy water. In the meantime, I recommend you do not bathe.”

Vandet har brug for øjeblikkelig hjælp for at bliver godt igen.
Vandet har brug for øjeblikkelig hjælp for at bliver godt igen.

Indtil videre har app’en BWT PWM give mig løbende oplysninger om vandkvaliteten som har været lette at gøre noget ved. Det har f.eks. været justering af ORP, pH og temperaturen. Se forskellige screenshoots fra app’en:

5 tanker om “Vildmarksbad på el”

  1. Hej Rene
   Modellen er en Top XS ø180 poly/træ grey marbel med UV-lampe og sort isoleret låg. Det er købt hos Poolworld.dk

   Vi har været super tilfredse. Det har fungeret virkelig godt. Så ja en anbefaling her fra.

Leave a Reply