Graf over elforbrug i 2015

Hvor meget kan du spare på din elregning?

Kan der spares penge på elregningen?

Selvom det danske elmarked har gennemgået en del de sidste år, og elmarkedet er gjort fri med ny lovgivning, så er det stadigvæk ikke let for forbrugeren. Skal du have helt styr på elregningen i forhold til at finde noget billigere, så skal du sætte mindst et par timer af.

Nedenstående giver et indblik i nogle af vores overvejelser og beregninger for at få en lettere, billigere og mere overskuelig elregning!

Læs også hvordan du kan spare på din varmeregning med Danfoss Living Connect.

Graf over elforbrug i 2015
Graf over el del elforbruget i 2015

Hvor stort er vores elforbrug forbrug med 2 voksne og 1 barn i en murstensvilla på ca. 130 m²?

Vores familie har et årligt elforbrug på omkring 4.000 kWh. Det er lidt under en gennemsnitlig dansk familie. Vi får levet strømmen af SEAS-NVE som også ejer kabler mm.

Efter at have være i dialog med SEAS, så har vi en fået en fastpris-aftale på strømprisen i et år. Prisen for vores el er omkring 2,22 kroner/kWh og eksklusivt abonnement på 990 kr. Det giver en årlig omkostning på ca. 10.117 kr.

Når prisen sammenlignes med andre selskaber, så det forsvindende lidt at vi vil kunne spare, da det er transport, gebyr og afgift til staten som er dyrest. Statens afgift er omkring 70 % af de 10.000 kr. og kun omkring 10 % af regningen går reelt til det primære produkt – strømmen! De resterende 20 % går til PSO-tarif (miljøvenlig elproduktion)

Vores families årlige elforbrug

  • År 2015 – 4.106 kWh
  • År 2016 – 3.938 kWh (estimeret)
  • Vi har et årligt standby-forbrug på 323 kWh som ca. er 10 %  af det årlige elforbrug
Graf over årligt elforbrug
Graf over årligt elforbrug i 2015 og 2016 for en familie på to voksne + et barn

Det eneste reelle sted vi kan spare på elregningen?

Prisen på produktet strøm er ret ens hos de forskellige selskaber, så der er ikke meget at spare på den front. Der hvor der skal sættes ind er på at minimere forbruget på vores elektriske apparater og lyskilder. Vi bruger f.eks. ca. 1.000 kr. i standby strøm om året.

  1. køb elspareskinner
  2. skift til sparerpærer (led lys)
  3. vælg energisparende hvidevarer
  4. vask ved lavere temeraturer
  5. sluk for internettet
  6. skift den gamle stationære pc ud
  7. brug tørrertumbleren mindre
  8. køb energivenligt tv
  9. afrim fryseren ofte
  10. hold øje med dit elforbrug

Hold øje med dit elforbrug og spar endnu mere…

For at kunne følge med i elforbruget, så er app’en “Min Energi” fra Dong Energy god til at skabet et overblik med. Måleren aflæses manuelt f.eks. en gang om måneden (man vælger selv hvornår og hvor tit). Det er super let et få et overbliver over en årlige forbrug samtidig med at app’en sammenligner med andre hustande og ens tidligere år.

Der er også en funktion som gør at det er let at aflæse ens standby-strøm, så der hele tiden kan følges med i udvikling af ens elforbrug. App’en kan kun anbefales! Desuden er der også mulighed for at samle aflæsninger fra ens naturgasforbrug.

Målet er at kommer under de 4.000 kWh!

Vi er i en overgangsfase, hvor vi er ved at udskifte alle vores gamle glødepærer, indkøbe spareskinner og udskifte hårde hvidevarer til A-mærkede produkter, så vi kan holde os under de 4.000 kWh på et år. Det bliver spændende og se om det kan lade sig gøre 2016, men i 2017 skulle det gerne være muligt…

SEAS NVE Måler
SEAS NVE Måler af type Echelon

Strømmen måles kWh og ændrer sig i løbet af året…

Elforbruget måles i kWh, og i 2015 betalte danskerne ca. 2,2 kr. pr. kWh. En gennemsnitsdansker bruger 1.600 kWh strøm om året, og det giver en elregning på ca. 3.500 kr.

Prisen pr. kWh er sammensat af forskellige ting og svinger i løbet af året. Der laves en gennemsnitspris for hele året på .

El-leverandøren er dem der leverer strømmen og dem, der ejer kablerne er netselskaberne. De kan være det samme selskab, men det er muligt frit vælge elleverandør. Til gengæld ligger dit netselskab fast, da der kun er ét selskab, som ejer kablerne ud til din bolig.

Inspiration fra sparenergi.dk

En tanke om “Hvor meget kan du spare på din elregning?”

Leave a Reply